SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tüberküloz geçiren hastaların en büyük korkusu
10.02.2020

 

Daha evvel tüberküloz geçiren hastaların en büyük korkusudur tüberküloz hastalığı. Onlar bu hastalığın tekrarlamasından korkarlar o yüzden en ufacık halsizlik, öksürük,  kilo kaybı olduğunda koşup gelirler bize. Çoğu zaman bir çok hekim 6 ayda bir akciğer filmi çektir diye de tembihler. Peki gerçekten sizin zannettiğiniz gibi tüberküloz hastalığının tekrarlamasından korkmalı mıyız?

Biz hekimlerin de en çok korktuğu şey bir tüberküloz hastasına tanıyı koyduğumuz zaman bizim tariflediğimiz şekilde ilaçları almamasıdır. Tüberküloz hastalığının tedavi olabilmesi için neredeyse hastalara iki ay boyunca bir avuç dolusu ilaç içiriyoruz. Evet hastalar dört farklı ilaç içiyor ve toplamda 10-12 tane ilacı aynı anda aç karnına içmelerini istiyoruz ve bu ilaçlar bazen karaciğere, mideye, dokunabiliyor, bazen kaşıntı yapabiliyor. Bu yan etkiler olduğunda da bu şikayetleri ortadan kaldıracak ilaçlar vererek yine tüberküloz ilaçlarını almalarını sağlıyoruz. Tabii hastalar bizden iğne olarak bu ilaçları istiyor ama maalesef bu ilaçların iğne formu yok.

Durum böyle olunca da başı boş bıraktığımız hastalar bazen kaçamak yapmak istiyor ya ilacın dozunu azaltıyor ya da gün atlıyor. Maalesef biz hastalara bunu titizlikle anlatsak da bazı hastalar için bu davranış kaçınılmaz oluyor. İşte bu durumda ne oluyor biliyor musunuz? Ya tedavi başarısızlığı oluyor ya da tedavi etmişiz gibi gözüküp, ileriki dönemde hastalık tekrarlayabiliyor. Hastalık tekrarladığı zaman bu defa bu ilaçların yanına bir de kas içine enjekte ettiğimiz bir antibiyotiği daha ekliyoruz ki bu iğneyi hastaya 60 gün kullanmak durumunda kalıyoruz.

Hastalığın, bulaştırıcılığından öte bir de hastaya yüklediği böyle zor bir tedavi yükümlülüğü var. İşte bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tüberküloz hastalarında doğrudan gözetimli tedavi yöntemini çıkardı. Bu yöntemde, hastalar verem savaş dispanserinin tayin ettiği bir hemşire ya da aile hekimi bünyesinde bir kişiyle ya da aileden birisi ile bu ilaçların görülerek verilmesi uygun görüldü.

Tüberküloz olduğunuz zaman ben ilaçlarımı aksatmam demeyin bu kadar fazla ilacı tek hamlede içtiğinizde ve yan etkileri de oluşmaya başladığı zaman biz hekimlerin sizlere ne dediğini unutabiliyorsunuz. Son söz olarak diyebilirim ki tüberküloz tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak tedavisi zor bir hastalıktır. Tedavide yapacak olduğunuz aksaklıklar hastalığın sonraki bir dönemde tekrarlamasına ve bununla da kalmayıp kullandığımız ilaçlara karşı dirençli tüberküloz vakalarına sebep olmanıza yol açacaktır.


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap