SON DAKİKA
SON DAKİKA


Şükür aşılanıyoruz
25.01.2021

Şükür aşılandık .Sağlıkçılar ilk defa  bir eylemde kendilerine öncelik tanındığı için çok mutlu biz sıramızı savdık 2.rapel aşımızı beklerken yasaklarla birlikte hastanelerde covid hastası görülme sıklığının azalması ile bir nebzede olsa soluklandık.Sıra 65 yaş üstüne geldi. Çoğu 65 yaş üstü evde oturabilirken  dışarı çıkma gibi bir sorumlulukları yokken  bir gurup vatandaş işleri gereği birçok kişi ile temas etmek zorunda  ve  temas sirkülasyonu kaçınılmaz  olmakta.Market çalışanları- ofis çalışanları  ve diyebilirimki yeterince izolasyon ortamı yaratamayacak  topluluklar halinde çalışan insanlar var.Ben Kayseri'de çalışan bir hekim olarak en fazla  vakaların  fabrika işçilerinden yayıldığını gördüm.65 yaş üstü vatandaşlarımıza bulaşın  dışardan  çalışan çocukları ve  torunları tarafından gerçekleştirildiğini gördük.

Hastalığın seyri sırasında bu hastalığın  yaş ,cinsiyet , ek hastalık gözetmeksizin ağırlaşabileceğini yoğun bakım ihtiyacının sadece yaşlı hastalarda olmadığını gördük.İster istemez aklıma şu soru geliyor bu kısıtlı sayıdaki aşılarla biz hastalığın yayılmasını mı önleyeceğiz yoksa sağlık çalışanlarını koruyarak 65 yaş üstünü diri tutarak diğer vatandaşlara sağlık çalışanlarının hizmet vermesini mi sağlıyacağız.

Sıranın kimde olduğu önemli değil gönül isterki herkes aşılanabilsin ama yasakların kalkmasını dört gözle bekleyen sosyal hayata alışık bir genç topluluğumuz var ve yasakların kalkması ile bu gurup direk kafelere akacak .İşte ozaman %100 koruyuculuğu olmayan bu aşılarla aşılanan 65 yaş üstü vatandaşlarımızı da koruyamayacağız.

Aşılama sırasına vatandaşlarımız alınırken eminim ki sağlık bakanlığı bu konuda yeterince çalışma yapmıştır.Ancak medyadan takip ederken şunu da görmüyor değilim .Söz sahibi kişiler periferde savaşan askerlerden oluşmuyor; dolayısıyla gerçek istatistiğin   sahada gördüğümüz hastalardan oluşması gerektiğini  düşünmekteyim. Bu sonuca  vatandaşların hastalığı sadece PCR testi ile bağdaştırmasından  ve tomografik tululumları ile covid dediğimiz hastaların kendilerini hala covid değilmiş gibi düşünmelerinden çıkarmaktayım.Elimizde PCR pozitif sonucu yoksa bu hasta öldüğünde ölüm belgesini doldururken  ölüm nedeni  olarak covid enfeksiyon tanısını sistem kabul etmemektedir.Bu durumda gerçek istatistik sizce sahada aktif çalışanın bildirimi mi yoksa kayıtlara bir sistem dahilinde geçirilen rakamlarmıdır.

Nihayetinde doğru karar sağlık bakanlığının bünyesinden çıkacak olan karardır bize ancak  aşılama faliyetimiz tüm ülkeye hayırlı olsun demek düşer.....

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap