SON DAKİKA
SON DAKİKA


Soğukkanlı olalım,tavsiyelere uyalım
16.03.2020

Herkes korkuyor panik içinde ve en önemlisi de ne yapacağını bilmiyor.Bilmiyor çünkü sağlık bakanına inanmıyor korkuyor çünkü doktorların hastane yönetimi baskısı altında gerçekleri gizlediğini zannediyor. Vatandaş inanmıyor çünkü devlet olarak bir Avrupa bir Amerikadan daha  başarılı bir strateji geliştirmiş olabileceğimize inanamıyor.Aylardır nerdeyse dünya ülkelerinin çoğu corona virüsü ile mücadele ederken  grip sezonunun son günlerine gelindiği şu dönemlerde  gördüğümüz bir-iki corona virüs vakası  halkımızı dehşete düşürdü.Peki ne zannediyordunuz tüm dünyaya yayılan  corona virüsü Türkiye’ye hiç girmeyecek miydi? Hiç mi yurt dışı seyahatleri yapılmıyordu? Kimler coronadan dolayı yurt dışı seyahatlerini iptal etti? Kimler kongrelerini iş seyahatlerini erteledi? Kimler ümre seyahatlerinden vazgeçti? Virüs dış ortamda 2 gün canlı kalabiliyor bulaştırıcılığı diğer virüslerden 10 kat daha fazla dediğimizde  kimler korkarak el hijyenine dikkat etti? Uçak seyahatlerinde kimler maske taktı ve el yıkayamadığı durumlarda eldiven ya da dezenfektan kullandı? Halen vatandaşların bir kısmı bu bulaştırıcılığın çok kuvvetli olduğuna inanmadığı gibi bir kısım vatandaşta aşırı tepki göstererek panik halinde hareket ediyor.

Evet artık ülkemizde de covid-19 ile enfekte olmuş hasta tespit edildi. Peki şimdi ne olacak hani bakanlık gizliyor söylemiyor diyen vatandaşlar vardı ya şimdi onlara soruyorum böylesi hızla yayılan bir virüs hastalığının saklanması insancıl mıdır? Tabiiki de değildir var olan bir duruma yok denildiği zaman nasıl önlem politikası izleyebilirsiniz ki. Artık vaka görüldü denildiği anda bile insanlarımız öpüşmeye el sıkışmaya devam  etmektedir.Kolonyanın dezenfektanların virüs üzerine etkilerinden bahsetmeden panik halinde insanlar kolonya depoluyor.Bilinçliolmak yerine ortamda bir kaus yaratılmaya çalışılıyor.Her gördüğümüz viral pnömonilere bu covid-19 dur gözüyle mi bakalım .Eğer öyle yapacaksak şüpheli birçok vaka olacağını söylemeliyim.Çünkü biz farklı corona ailesinden olan virüslerinde bu şekilde solunum yetmezliği ile sonlanan zatürelere sebep olduğunu gördük.

Panik olup senaryolar yazmadan önce akıllı hareket ederek virüsün yayılmaması için nelere dikkat edilmelidir onları öğrenmek gerekir. 1 vakanın olması çevresindeki 2-3 kişiye bulaştırması anlamına gelir yani 14 gün sonra ilk vaka sayısının 2-3 katı yeni vaka ile karşılaşılabilinir. O halde her türlü koruyucu önlemleri dikkate alarak uzmanların görüşleri doğrultasında hareket edip bir kaos ortamının yaratılmasına da izin vermemek gerekir.Sağlık bakanlığının ta baştan beri bu konuda şeffaf bir politika izlediğini ve zamanında gerekli önlemleri aldığını  düşünmekteyim. Bu durumda bize düşen görev soğukkanlı hareket ederek bakanlığın önerileri doğrultusunda hareket etmektir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap