SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sigara konusunda yanlış bildiklerimiz
13.09.2019

Hani polikliniğimize herhangi bir sebepten dolayı geldiğinizde, çekilen akciğer filminizin normal olduğunu söylediğimizde “Nasıl yani, sigara içtiğim belli olmuyor mu” diyorsunuz ya... İşte böyle anlarda boşuna seviniyorsunuz. Çünkü biz sigaranın zararlı etkilerini ileriki dönemde görmekteyiz. İçtiğiniz her dal sigara yıllar içinde size hiçbir maddenin yapamayacağı geri dönüşümsüz harabiyetler ortaya çıkaracaktır ve siz ileriki yaşlarınızda bu hasarlarla karşılaştığınız zaman maalesef iş işten geçmiş olacaktır. Hayatta hiçbir miras sigaranın size bırakacağı miras kadar kalıcı olmayacaktır.

CHEK-UP YÖNTEMİ YOKTUR

Yirmi yıl her gün bir paket sigara içen bir kişinin artık hücre yapısında değişim başlamıştır ve bu değişim kanser hücrelerine dönüşecek yapıdadır. Yani sigara içen bir kişinin çekilen akciğer tomografisinde hiçbir şey görmemiş olmamız 3 ay sonra bize belirginleşmiş kanser dokusuyla gelmeyeceği anlamına gelmez. Ancak kaç yıl sigara içmiş olursa olsun bıraktıktan sonraki her yıl kanser riskini azaltarak yaşamına devam edecektir.

AZALTILARAK BIRAKILMAZ

Birçok hastamız sigarayı birden keserek bırakamayacağını düşünür. Halbuki azaltarak sigarayı bırakma yöntemi zaten sigarayı bırakma düşüncesi ile yoğun stres altındaki vücudunuzu daha çok stres altında bırakacaktır. Azaltarak içmeyi planladığınız her dal sigara için saat saymaya başlayacaksınız, bu da vücut için depolanmış stres demektir. Zaten nikotinin yoksunluk şikayetleri ile baş başa kalacağınız bu dönemde aklınıza sigarayı getirmeyecek yöntemler size sunarız. İşte sigarayı bıraktırırken size önereceğimiz medikal tedaviler bu stresi ve nikotinin yoksunluk şikayetlerini ortadan kaldırmak içindir.

ÖNCEDEN SİGARAYI BIRAKMAYI...

Daha önce sigarayı bırakmayı başaran bir kişi tekrar bunu başarabileceğine inandığı için her defasında sigarayı bırakmayı erteleyecektir. Yöntemini biliyor olması kişinin bu konuda kendisine güvenini arttırır. Ve geriye dönüp baktığında bu güven onu yıllar sonraya taşımış olur. Bıraktıktan sonra içilecek tek bir sigara bile yıllar sonra sigara içmeye tekrar başlamanıza sebep olacaktır.

PASİF İÇİCİLİK-DUDAK TİRYAKİLİĞİ

Pasif içicilik ya da pasif içiciliğe maruz bırakmak sadece, sigara içmeyen kişilerin sigara dumanına maruz kalması değildir. Sigara içmeyen insanların yanında sigara içmemek anlamına da gelmez. Sigara içen bir ebeveyn sigaranın dumanıyla akciğerine aldığı zararlı maddeleri bulunduğu ortama soluyarak geri verir. Yani sigara içen bir ebeveyn çocuklarını öpüp koklamakla da onları pasif içici durumuna düşürür. Dudak tiryakiliği ile kendilerini kandıran bir grup hastamız da aslında dumanı içlerine çekmediklerini söyleyerek zarar görmeyeceklerini düşünür. Halbuki içlerine çekmeseler bile ortamdaki dumanı bir şekilde soluyacaklardır ve dumandaki zararlı partiküller nefes alıp vermekle akciğere ulaşacaktır.

İnstagram: drcanansengul

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap