SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sigara içen ebeveynler dikkat!
18.09.2019

Anne ve babalar çocuklarına iyi bir hayat inşaa etmek ister ve yaşamlarının her döneminde onlara olan desteklerini üzerlerinden çekmezler. Peki ya iyi bir hayat sunmak öncelikle onlara sağlıklı bir gelecek sunmakla olmaz mı? İşte daha hamilelik dönemlerinde başlayan bu süreç annelerin takviye vitaminler,  demir hapları ve folikasit almaları ile güçlendirilir. Ancak sigara içen anne ve baba adaylarının bu süreci hamilelik gerçekleşmeden önce başlatması gerekir. Sağlıklı bir döllenme için kaliteli yumurtalara ve sperme ihtiyaç vardır. Yani sizin zannettiğiniz gibi sigarayı bırakma süreci hamilelik gerçekleştikten sonra olmamalıdır.

ENFEKSİYON GEÇİRME POTANSİYALLERİ YÜKSEKTİR

Sigara içen bir annenin erken doğum yapma riski yüksektir. Bebeğin akciğer gelişiminin son haftalarda tamamlandığını düşünürsek erken başlamış bir doğum eyleminde bebeğin akciğer gelişimini küvezde tamamlamasını bekleriz. Zaten anne karnında yeterince sigara dumanındaki zararlı maddelere maruz kalan bebeğin akciğerleri, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde,  içmeyen annelerin bebeklerine göre daha fazla enfeksiyon hastalıkları geçirme potansiyeline  sahiptir.

ANNE VE BABALAR ROL MODELDİR

Çocuklar daima anne ve babalarını örnek alarak büyürler. Çocukların ebeveynlerinin  iyi davranışlarını özümseme ve kötü davranışlarını süzgeçten geçirme potansiyelleri yoktur. Ebeveynler çocukları için rol modeldir ve onların davranışlarını benimserler. Siz sigara içiyorsanız çocuk bunu normalleştirir. Sizin sigara içmenizi yadırgamaz ve ileriki dönemde sizin normalleştirdiğiniz sigarayı çok rahatlıkla içmeye başlarlar. İşte bundan sonra çocuklarınıza ben içiyorum ama sen içme sigara zararlıdır deme hakkına sahip olamazsınız.

SİGARAYA BAŞLAMA YAŞI  ORTAOKUL-LİSE DÖNEMLERİNE KAYDI

Ortaokul-lise dönemlerinde sigara içmeye başlayan çocuk önce anne –babasının sigaralarından gizlice alıp içmeye başlar. Tamamen bir özenti ile başlanılan sigara çocuklarımız için büyümenin bir göstergesi gibidir. Daha sigarayı elinde tutmayı beceremeyen gençler sanki sigara içmezlerse o grupta kabul görmeyeceklerini düşünürler. Başlangıçta özenti ile hava atmak için içilen sigara daha sonraları tamamen edinilen bir alışkanlık haline gelir ve bundan sonra sigarayı bırakmak zorlaşır. BU

NORMALLEŞTİRME TOPLUMUN HERKESİMİNDE YAPILIYOR

Bir kafeye gittiğinizde herkesin,  cam ile kapatılıp ve camlar açılınca açık alan haline getirilen alanlarda oturduğunu, sigara içmeyenlerin  ise açık alanda bile rahatsız olabilecekleri dış mekandan iç mekana kaydıklarını göreceksiniz. Maalesef sigara içmeyenler hergün daha bir azınlığı oluştururken sigara içen kesim gelecekte, artan bir hızla gelişen KOAH (tıkayıcı akciğer hastalığı ) kanser gibi hastalıkların gelişmesine sebep olacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap