SON DAKİKA
SON DAKİKA


Pandemi Biter Mi?
11.02.2021

Hafta sonu şehir dışına çıkmam gerektiği için bu mini seyahatimde 4 uçak yolculuğu yapmak durumunda kaldım. Dikkatimi çeken bir husus oldu. Havaalanında tüm önlemler alınmış, sosyal mesafeler korunmuştu, hatta çantalarımızı koyduğumuz kutuların bile geri verilirken dezenfektan ile silindiğini gördüm. Uçağa binerken de mesafeye dikkat edilerek yerleştirme yaptılar. Ama biz millet olarak kurallara çok fazla tahammül edemiyor olmalıyız ki uçak indikten sonra hostesin uçağı sırayla terk edeceğimizi söylemesine rağmen herkes o anda çantalarını almak için ayaktaydı ve mesafesiz koridorda bekliyordu. Dört uçak dolusu farklı insan ama algı ortak; uçaktan erken insen otobüs aktarmasında bekleyeceksin, ilk otobüsle transfer edilsen bagaj alımında bekleyeceksin. Peki neden bu acelecilik? Pandemiden önce de beni rahatsız eden bir husustu bu ama bu dönem daha da rahatsız etti. İnsanlarımızda halen pandemi algısının gelişmediğini ve bu virüsle birlikte nasıl yaşamaları gerektiğini öğrenemediklerini gördüm. 

Aşılara ve bu yasaklara güvenip pandemi döneminin yakın zamanda son bulacağını hiç kimse düşünmesin. Hiçbir aşının %100 koruyuculuğu olmadığı gibi virüsler dönem dönem mutasyona uğrayabilir. Biz bu dönemde tüm silahlarımızı kullanarak hareket etmeliyiz. Ne aşının rehavetine kapılmalıyız ne de aşıları sorgulamalıyız. Aşı olduğu halde hastalığa yakalanan sağlık çalışanı arkadaşlarımız var çünkü bu aşının bir de rapel dozu var. İşte bu yüzden ne bana bir şey olmaz mantığı ile hareket etmeli ne de aşı beni  korur diye düşünmelidir. Karşı karşıya kaldığımız bu virüs herkeste aynı seyretmiyor ve ciddi bulaştırıcılığı olan bir virüs karşısında biz bireysel hareket edemeyiz, toplumsal sorumluluk ruhuyla hareket etmeliyiz.

Evde oturup teması azaltmak için tüm çabayı gösteren  bir grup vatandaşın yanı sıra umursamaz tavırlarıyla ciddi bulaşa sebep olan bir grup daha vardır. Bu şekildeki tutarsız davranışlarla bir pandemi dönemi son bulmayacağı gibi kaygı durumumuzu yükseltip ruhsal yönden hastalıklı bir toplum olmaya doğru ilerleriz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap