SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nikotin bağımlılığı ve belirtileri
11.11.2019

Sigara içiyorsunuz, peki nasıl bir sigara içici olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Siz bir tiryaki misiniz,  kendinizi nikotin bağımlısı hissediyor musunuz yoksa kendinizi şartlandırılmış bir şekilde sadece yemeklerin üzerine mi sigara içiyorsunuz ya da ortamına göre birileri size sigara ikram ettiği zaman mı sigara içiyorsunuz? İşte tüm bu soruların cevabını Uzm. Dr. Canan Koç Şengül veriyor.

İŞE ADAPTE OLAMAZLAR

Sabah kalktığınızda kahvaltıdan önce hemen bir sigara içme isteği duyuyorsanız ya da sigara altlığı denilen bir parça ekmek zeytini ayakta atıştırdıktan sonra hemen sigarayı yakıyorsanız işte siz tiryakisiniz demektir. Tiryakiler sabah kalkar kalkmaz nikotin ihtiyacını gidermezse hemen nikotin yoksunluk şikayetlerine maruz kalırlar. Gergin ve sinirli olurlar yapacak oldukları işe adapte olamazlar çünkü onların alışmış oldukları bir nikotin seviyeleri vardır ve beyinde nikotinin bağlandığı bizim mediatörler dediğimiz birtakım bağlantı odakları vardır. Bu bağlantı odakları nikotin ile doyurulmazsa kişide nikotin yoksunluk şikayetleri başlar.

DÜZENLİ-DÜZENSİZ İÇİCİ

Kişi kalkar kalkmaz sigara içmiyor kahvaltısını bekliyor ve sigarasını yapacak olduğu işin önüne geçirmeden erteleyebiliyorsa işte bu kişi de sigara içicisidir ama düzenli içicidir. Bu kişinin nikotin bağımlılığı tiryakilere göre daha azdır ve içmedikleri zaman yoksunluk şikayetlerini daha az hissederler. Kişi bazı günler sigara içmiyor ya da birkaç ay sigara içmeyip ve bu içmediği dönemlerde de nikotin yoksunluk şikayetleri hissetmiyorsa ama en ufacık bir tetiklenmeyle tekrar sigara içmeye başlıyorsa işte bu kişi de sigara içicidir ama bu kişi düzensiz içicidir ve sigarayı bırakma konusunda en tehlikeli gruptur. Çünkü bu kişiler sigarayı içmemeyi başarabildiklerini düşündükleri için bir türlü tam olarak sigarayı bırakamazlar ve hayatları boyu içici kalırlar.

ÖZEL YÖNTEM ÖNERİSİ

Bazı kişiler ise birisi ikram etmezse ya da ortam bulamazlarsa asla sigara içmek akıllarına gelmez. İşte bu kişilerin nikotine duyarlı bir genetik yapıları yoktur ve bu kişileri sosyal içici grubuna alabiliriz. Sigara bıraktırma konusunda hastalara yardımcı olurken karşımızda hangi grup sigara içici olduğunu mutlaka değerlendirmemiz ve yöntem olarak kişiye özel yöntem önermemiz gerekir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap