SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kaliteli Bir Uykudan Ne Anlıyorsunuz
25.06.2020

Yatakta dönüp duruyor musunuz , bir türlü  derin uykuya dalamıyor  musunuz ve sabah kalktığınızda gergin  sinirli ve baş ağrısıyla mı uyanıyorsunuz? Size neler oluyor  bütün gün kendinizi yorgun halsiz  hissediyorsunuz  iş yapmak istemiyor  bir tarafta uyuyup kalmak istiyorsunuz. Bunlar normal bulgular değildir  dolayısıyla yakınlarınız sizde bir sorun olduğunu düşünür  ve hatta bir çoğunuzun yakını  bu bulguları depresyona  sürüklenme bulgusu olarak algılar ve bir bakmışsınız kendinizi psikiyatri polikliniğinin önünde beklerken bulmuşsunuzdur.

Yatağa girdiğinizde kafanızda birtakım takıntılar olmadan uyku hijyenini sağlayacak şekilde sessizlik ve ışık düzeninizi ayarlayarak uykuya geçiyorsanız  ve birden öksürükle yada  boğulma hissiyle uyanıyorsanız ,uyandığınızda boyundan yukarı terlemeleriniz oluyorsa uyku halinde sizi rahatsız eden bir şeyler var demektir. Bu kişilerdeki bariz bulgu ise horlamadır ve yakınları horlama öncesinde kişilerin nefes almadıklarından bahsederler. Uyku apne sendromu olarak tanımladığımız bu durum uykunun normal fizyolojik evrelerini bozan  patolojik bir durumdur ve uyku sırasında üst solunum yolu açıklığının  bazı anatomik ve fizyolojik durumlardan dolayı kapanmasından kaynaklanır.

 Belki bir çoğunuz kaliteli bir uykunun ne anlama geldiğini bilmiyorsunuzdur. Bedeninizi dinlendirmek için  en az 6 saatlik kesintisiz uyku uyumanız gerektiğini  ve uykunun  yüzeysel uyku evresinden   derin uyku evresine geçmesi gerektiğini bilmiyorsunuzdur. Uykunun 1. aşaması hafif uyku evresidir bu evrede vücut rahatlar  nefes  yavaşlar  ve dışarıdan herhangi bir uyaranla birden sıçrar uyanırsınız. Daha sonra 2. 3. evrelere doğru geçiş olur ki bu evrelerde vücut hareketi oluşmaz ve hastayı uyandırmak zor olur. Bu derin uyku dediğimiz bu aşamalar vücudun onarıldığı  süreçlerdir. Birde REM uykusu dediğimiz 4. aşama vardır ki nefesiniz daha yüzeysel ve  düzensiz olur. Kalp hızınız  ve kan basıncınız artış gösterir. Bu evrede vücuttaki tüm kaslar felçtir işte rüya gördüğünüz evre uykunun bu evresidir.  Gün içerisinde öğrenilen her şey  bilgisayar hafızasına işlenir gibi önbellekten alınıp arşivlenir. Yani kısıtlı uyku uyumak  hayati işlevi olan uykunun  bu evresini kaçırmak demektir çünkü bu evre uyku döngüsünün  en sonunda görülür ve REM uyku eksikliğinde depresyon anksiete gibi  ciddi  zihinsel rahatsızlıklar görülür.

İşte bu yüzdendir ki gün içerisinde halsizlik yorgunluğunuz oluyorsa önce uyku düzeninizi gözden geçirin ve uyku düzeninizde bir bozukluk olduğunu düşünüyorsanız uyku hastalıkları ile ilgilenen  bir uzmana başvurun .Öncelikle en  sık görülen bir durum olan  uyku apne sendromunu  dışlayıp  daha sonra  diğer uyku hijyenini bozan hastalıklara yönelmek gerekmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap