SON DAKİKA
SON DAKİKA


İlk sigarayı içtiğiniz o an!
3.01.2021

Sigara içmek bir madde bağımlılığıdır. Ancak sigara madde bağımlılığı  yapanların içerisinde en az yoksunluk şikayeti yapan maddedir. Yani bırakma aşamasında yaşayacak olduğunuz şikayetlerin  hiçbiri  atlatılmayacak  derecede  değildir. Kişiler nedenini sorgulamadan sigara içerler. İçenlere günde kaç tane sigara içtiğini sorduğunuzda  10 tane diyen  kişi  aslında gününü 15  tane sigara  ile  tamamlıyordur.

           Sigara içmek bir zayıflıktır, sığınmacılıktır, güçsüzlüktür ama içenler bunu bilmez mekanizmasını bilmedikleri içinde sigaranın kendilerini rahatlattığını streslerini giderdiğini düşünürler. Sigara bırakma yöntemi olarak da kısa yol çözümleri ararlar. Akapunktur- biorezonans-hipnoz gibi ceplerini yakan ücretler ödediklerinde sigarayı bırakabileceklerini düşünürler. Halbuki bu yöntemler kesin çözüm olsaydı emin olun sağlık bakanlığı size bu yöntemleri sunardı. En nihayetinde KETEM polikliniklerinde dağıtılan ilaçların fiyatları da küçümsenecek rakamlar değildir.

             Sigara içenlere sormak istiyorum, eğer şimdiki aklınız olsaydı o ilk sigarayı içer miydiniz? Emin olun asla içmezdik diyenlerin oranı nerdeyse tama yakındır. Sadece bunu kendilerine itiraf edemezler. Edemezler çünkü bu işi başaramayacaklarını düşündükleri için sanki bırakmayı düşünmüyormuş gibi hareket ederler.

             Eski kavimlerde ilk defa tadına bakılacak yiyeceklerin tadına grup liderleri bakarmış. Bunun nedeni lider kişiliği olan insanlar her konuda kendilerini durdurabildikleri için yeni tatları sadece tat aşamasında bırakabildikleri içindir. İşte lider kişilik yapıları olan insanları bir maddenin bağımlılığına alıştırmak zordur bu da aslında zayıf kişilik yapısında olanların kendilerini güçlü -  kabul edilebilir göstermeleri için sigara içtiklerini gösterir. Gençler de lise çağlarında; kendilerini birilerine  kanıtlamak,  büyüdüm  erişkin bir birey oldum hissini vermek için sigaraya başlarlar.

             Şimdi  ben sizin  o ilk sigarayı içtiğiniz güne dönmenizi ve kiminle hangi duygularla içtiğinizi hatırlamanızı  istiyorum  ve tekrar bu güne gelip şimdiki aklınız olsaydı o ilk sigarayı içer miydiniz sorgusunu yapmanızı istiyorum.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap