SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hayatımızı planlarken...
26.07.2019

Üniversite giriş sınav sonuçlarının açıklandığı şu günlerde öğrenciler kadar veliler de heyecan içerisinde. Velilerin her kafadan bir ses çıkartıp çocuklarımızın hayatlarını etkileyecek mesleklerini seçmek için müdahalede bulunduklarını görür gibi oluyorum. Ben de bu günleri yaşadım. Hayatı boyu ders çalışmak zorunda olduğum bir meslek grubunda olduğumdan daha çok çocuğuma öğrencilik ve meslek hayatını zevkle geçirecek olduğu bir bölüm okumasını tavsiye ettim. Her şeyden önce benim için önemli olan çocuğumun ruh sağlığıydı. Edebiyatı çok güçlü olan kızıma öğretmenleri sözel ağırlıklı bir bölüm okumasını önerirken matematik öğretmeni olan babamız geniş meslek seçiminin olabileceği sayısal bölümde okuması için baskı yaptı. Neticede şu an mimar kızı olan bir anneyim.

Eğer sözeliniz kuvvetliyse, kendinizi ifade edebiliyorsanız sayısal olan her branşı çok iyi başarırsınız. Bir iş görüşmesine gittiğinizde kendinizi, hedeflerinizi, mevcut projelerinizi karşı tarafa iyi bir şekilde aksettirebiliyorsanız o iş sizin demektir. Prezentasyon her şey demektir. Tabii bu benim şahsi fikrim. Yıllardır üniversite sınavlarına öğrenci hazırlayan ve en önemli branş olan matematik branşına sahip olan eşim ise 'Bu ülkede en geçerli meslek doktorluktur, eğer elinde yetecek bir puanın varsa tıp yazmalısın' der. Halbuki eşim öğrenciliğimin ilk yıllarından beri tıp mesleğinin her türlü aşamasında yanımda olmuştur ve bu mesleğin hangi sıkıntılar doğurduğunu çok iyi bilmektedir. Öyle olduğu halde eşim halen öğrencilerine tıp yazmayı öneriyorsa mühendislik düşünen çocuklara 'Bu puanı ziyan etmeyin, vazgeçin, tıp yazın' diyebiliyorsa; işte o zaman ben oturup düşünüyorum, acaba yanlış olan ben miyim diye.

Hayır, ben yanlış olduğumu düşünmüyorum. Meslek seçimlerimizi ebeveynlerin eline bırakmamalıyız. Tıp mesleği asla bir başkasının kararıyla yapılabilecek bir meslek değildir. Ailelerinin zorlaması ile tıp okuyan birçok kişinin daha sonra bu mesleği icra etmediklerini çok iyi biliyorum. Tıp okuyan çocukların diğer çocuklardan çok zeki olduklarını savunmuyorum. Ancak çok çalışkan olduklarını savunabilirim. Tıp mesleğini yerine getirebilmeniz için öncelikle insanları çok sevmelisiniz, fedakar bir hayata hazır olmalısınız, bu fedakar hayatı eşiniz ve çocuklarınızdan da istiyor olabilmelisiniz. Asla bencil olamazsınız, öncelikleriniz her daim hastalar olmalıdır. Siz onların güvendikleri ve sığınabilecekleri en sakin limansınızdır. Güven ve güler yüzünüz bir hastaya verebileceğiniz en büyük tedavi yönteminizdir. İşte bu tedavi yöntemi ders kitaplarında yazmaz. Bu, kişinin karakterinde olan  yöntemdir. Bu yüzden diyorum ki; bırakın çocuklarınız kendi mesleklerini kendi kişilikleri doğrultusunda seçsinler. Geçerliliği düşünülerek bir meslek sahibi olunmaz. Heleki hekim onun bunun zorlamasıyla hiç olunmaz. Biz yeter ki çocuklarımıza hakkıyla ve sevilerek yapılan her meslekte iyi olabileceklerini ve her mesleğin kutsal bir yönünün olduğunu öğretelim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap