SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hastalığımızı araştırmak bize ne kazandırır
1.11.2019

En büyük korkular bilinmezliğin içinde başlar . Ne olduğunu bilmediğiniz bir hastalığa yakalandığınızda   bu hastalığı araştırmaya ve bilgi edinmeye çalışırsınız .Artık elinizin altında bilgi edinebileceğiniz bir sürü kaynak var ve özelliklede  daha evvel bu hastalığa yakalanmış  eş dost bilgilendirilmesi var.En tehlikelisi    bir başlık altında  hastalık hakkında bilgi edinmeye çalışmaktır.  Etrafınızdan duyduğunuz yarım yamalak bilgilerle  bir hastalığı araştırmaya kalktığınızda  belkide kendinize en büyük kötülüğü yapıyorsunuzdur.Biz hekimler bile  bazı bulguların  altındaki bir çok etkeni birleştirip her hasta için  hastalığı özel konumlandırırız.Yani bir hekimin karşısında hastalık değil hasta vardır. Her hastalığı  ve bu hastalığın tedavi şeklini ve yanıtını kişiye özel değerlendirmek gerekir.

TEKRAR ZATÜRE OLMAKTAN KORKUYORUM

Bir çok hasta bizlere daha evvel  geçirmiş oldukları hastalıkların bulgularına benzer şikayetlerle  acaba hastalığım tekrarladı mı diye gelir. Halbuki hastalıklarının  tekrarlayıcı karakterde olup olmadığı konusunda hastalar bilgilendirilirse hasta  gereksiz yere endişe ve korku yaşamayacaktır. Unutmamalıyız ki gereksiz endişeler  anksiete  gelişimine zemin hazırlayan  faktörlerdendir. Eğer  siz daha evvel zatüre geçirdiyseniz tekrar zatüre geçirmeye  hazır bir hasta konumunda kendinizi görmemelisiniz.Eğer altta yatan akciğerin yapısal bir bozukluğu yoksa   hastalığınızın tekrarlaması konusunda  hiç zatüre geçirmemişlerle  aynı görebilirsiniz kendinizi. Pnömoni dediğimiz sizlerin  zatüre olarak bildiğiniz ve akciğerlerin iltihaplanması  anlamına gelen  bu  hastalığa yakalanmanız için illa da altta yatan başka bir patolojiye sahip olmanız gerekmiyor . Ancak 15 günlük  etkili bir antibiotik tedavisi sonrası şikayetleriniz geçmiyorsa  laboratuar ve  radyolojik  olarak düzelme sağlanamadıysa işte ozaman  altta yatan  zatüreye zemin hazırlayan başka bir durum var mı diye araştırmak gerekir. O yüzden  mutlaka antibiotik  tedavisi sonrası  radyolojik iyileşmenin  olup olmadığını görmek için kontrol akciğer filmi için hasta kontrole  çağrılır. Bazen zatüreler  akciğer filminde iz bırakarak iyileşir.Cildinizdeki bir yara  iyileşirken nasıl bir skar dokusu bırakıyorsa  işte  akciğer dokusu da iyileşirken bazen  büzüşmeler ve yapışıklıklarla iyileşir. Ancak akciğer yapısını bir balon gibi düşünürsek  bu yapışıklıkların da akciğer kapasitesinde oluşacak olan bir kaybı  zaman içinde tolere ederek  tamamen normale çekebileceğini de unutmamak gerekir.

DÜZELMEYEN ZATÜRELERDE NE YAPALIM

Antibiotik tedavi sonrası  radyolojik olarak  tamamen düzelme sağlanamayan hastalarda  altta yatan  bir kitle  zemini  araştırılmalıdır. Zatürelerdeki radyolojik iyileşme  bazen 6 haftaya kadar uzayabilir. İşte biz akciğer tomografisini  düzelmeyen zatürelerde çekerek  zatüreyi taklit eden  başka bir durum olabilir mi diye bakarız. Yine  düzelmeyen zatürelerde  ülkemiz şartlarında veremi de mutlaka dışlamamız  gerekir. Bazı durumlarda radyolojik ve laboratuar  tetkikleri yetersiz kalıp bronkoskopi  dediğimiz ışıklı  bükülebilir bir cihazla burun ya da ağızdan girilerek  hava yollarının içini direkt  görerek değerlendirmemiz  gerekebilir. Yani  karşınızda basit bir zatüre   olabileceği gibi zatüreyi taklit eden başka durumlarda olabilir. Bu yüzden  araştırma kaynakları  ile  değil doktorumuzun önerileri ile hareket edip hastalıklarımıza  yaklaşmamız bizim de aklımızın karışmasını önleyecektir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap