SON DAKİKA
SON DAKİKA


Duygusal açlık nedir?
6.05.2020
Koronavirüs tedbirleri kapsamında evde kalan insanlara uzman gözüyle farklı bir değerlendirme sunuldu. 

Size korona günlerinden kalacak olan en sıkıntılı yaşayacak olduğunuz süreç ise, bu dönemde evde otururken aldığınız kiloları nasıl vereceğiniz olacaktır. Çoğunuz evde otururken hissettiğiniz duygusal açlıkla kontrolsüz olarak yediğiniz ve hareketsizlikten dolayı aldığınız kiloları vermenin yollarını arayacaksınız. Bu günlerde birçoğunuz evde yaşadığı stres, sıkıntı, korku gibi duygu durumlarını baskılayabilmek için kendini yemeye verdi. Bir anda acıkma hissiyle başlayan, herhangi bir yiyeceği canının aşırı çekmesiyle oluşan ve önüne geçilemeyen yemek yeme isteği işte bu duygusal açlıktır. Doyma hissini algılayamamak, yedikten sonra ise pişmanlık duygusu içinde olmak duygusal açlığın diğer bulgularıdır. Çocukluğumuzdan beri anne-babalarımız bizleri ağladığımızda ya da bir işi başardığımızda bir çikolata ile ödüllendirmemiş miydi? Sınava girerken bile yanımızda çikolata ya da bir şekerleme bulundurmamış mıydık? Sinirlendiğimizde ya da sıkıntımızı gidermek için hadi dışarıya yemeğe gidelim dememiş miydik? İşte biz aslında duygusal açlık ile yetiştirildik ve kilo almamızı sağlayan da bu duygusal açlık dönemlerinde yediğimiz gıdalardır.

ANKSİETE ENGELLENEBİLİR
 
“Bazı gıdalar mutluluk hormonu dediğimiz seratonin hormonu salgılanmasını sağlar, mesela çikolata yediğimizde mutlu oluruz çünkü çikolata seratonin salgılatan bir yiyecektir. Halbuki bu duygusal açlığımızı bir muz ile de giderebiliriz. Öfkeli olduğumuz zamanlar cips gibi gürültü çıkaran yiyecekler yemek isteriz, halbuki bu dönemlerde de salatalık havuç gibi yiyecekleri tercih edebiliriz. İşte bu duygusal açlığın önüne geçebilmek için duygu durumunuzu iyi kontrol etmeniz gerekir. Bu günlerde sizi duygusal açlığa sokacak olan evde kalma zorunluluğu, televizyon programlarında ve sosyal medyada izlediğiniz korona haberleriyle yaşadığınız anksietenin önüne geçmeniz gerekmektedir. Bunun için de yapılabilecek en güzel şey aile bireyleri ile birlikte bolca vakit geçirmek, onlarla el becerilerini geliştirmek, bulmaca çözmek, hiçbir şey yapamıyorsak evimizin bahçesini turlayarak yürüyüş yapmaktır. Bir müddet daha spor merkezlerinin açılamayacağını düşünürsek de günlük spor aktivitesini evimize taşımamız gerekecektir. Yapacak olduğunuz spor sizi duygusal açlıktan koruyacak en güzel aktivite olup, stresin oluşturduğu vücudunuzdaki gerginliği ve kas spazmlarını da çözecektir.”

KOMPLEKS GIDALAR

“Fiziksel açlık ise mide beyin ve hormonlarla ilgilidir. Hipotalamus kandaki şeker düzeyi düşmeye başladığında beyne hormonlarla ileti gönderir ve yemek yenmesi gerektiği size hatırlatılır. Fiziksel açlıkta yiyecek seçimleri geniş bir yelpaze içerir ve duygusal
açlıktaki gibi saf enerji kaynakları ile değil kompleks gıdalar ile giderilir. Eğer siz fiziksel açlık ile beslenen bir kişi değilseniz hayatınızın her döneminde duygu durumunuzu kontrol etmeniz gerekir, aksi takdirde kilo almaya mahkum bir kişisinizdir.”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap