SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid enfeksiyonu geçiren hastaların sayılarının pcr testleri ile örtüşmemesinin sebebi nedir?
6.10.2020

Covid enfeksiyon tanısını koymak için sık aralıklarla çekilen akciğer tomografileri ne derece doğru bir davranış şekli?

         Covid enfeksiyonunun seyrini görmek için tomografi çekmek ne derece doğru diye bir soru sormak  istiyorum.

         En başından beri PCR testleri ile covid enfeksiyon vakalarının sayıları Sağlık Bakanlığı tarafından bizlere bildirildi.Bir bilinmeyenle mücadele ediliyordu ve yasaklardan dolayı izole yaşantıya geçilmişti,çevremizdeki kişilerle teması mümkün olduğunca azaltmıştık. Bu durumda yapılan PCR testleri ve sonuçları önem arz ediyordu. Akciğer tomografileride hastalığın seyrini görmek için sık aralıklarla çekilmişti.Pekibu protokoller şu an içinde geçerli olmalı mıydı?

       Yasakların kalkması ile sayıca fazla olan asemptomatik yani şikayeti olmadan ya da çok hafif şikayetlerle geçiren bir taşıyıcı kitlesinin olması hastalığı kontrolden çıkardı. Durum böyle olunca PCR testleri de anlamlığını yitirdi. Çünkü gördük ki pozitif olunca  tanı koyabiliyoruz ama negatif çıkınca takibi elden bırakamıyoruz. Bunun nedeni de testin yanlış pozitifliği ya da pencere dönemi dediğimiz dönemdeki test negatifliği.Bariz solunum şikayetleri ve sırt ağrıları da olunca çekilen akciğer tomografileri ile tespit edilen birçok covid enfeksiyonlu hastalar gördük.Hastaların bulaştırıcılığını düşününce temaslılara direkt hasta gözüyle yaklaşmaya başladık. Bu durumda Sağlık Bakanlığının her akşam açıkladığı sayılar anlamlığını yitirdi ve vatandaşlar gerçek rakamların bildirilmediğini düşünmeye başladı.

          Bu durum karşısında ortaya karmaşık bir durum çıktı.Testi negatif olanların solunum şikayetlerinin oluşması karşısında akciğer filmleri normal olduğu halde tomografide tipik covid enfeksiyonu ile uyumlu bulgularının olduğu görüldü ve teste ulaşabilirliğin zorlaşması da kişileri tomografi çekilmeye itti.Dolayısıyla hastalığın tespitindeki sayılar artarken test sayıları düşük kaldı.

        Artık vatandaşları bu rakamlarla daha fazla kandırmanın bir anlamı yok.Bu kadar yaygınlaşan hastalığı tomografilerle tarayarak kişileri yüksek radyasyona maruz bırakmanın da bir anlamı yok.Şikayetleri olan kişileri covid enfeksiyonlu gibi düşünüpkişilere kendi karantinalarını kendilerinin oluşturması gerektiği bilincini aşılamalıyız.Bu bilinci aşılarken de temas edinilen herkesin bir covid enfeksiyonu taşıyıcısı olabileceği algısının da verilmesi gerektiğini düşünmekteyim

         Bundan sonraki hastalığın takip ve seyrinin görülmesi için de gereksiz yere akciğer tomografileri çekmek yerine düz akciğer grafileri ve klinik bulguları ile değerlendirip  düzelmeyen vakaların geç dönemde tomografilerinin çekilmesi uygun olacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap