SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid-19 enfeksiyonu tanısında kullandığımız testler ne anlama geliyor
15.09.2020

 
Covid enfeksiyonunu ortaya koymak için yaptığımız PCR sürüntü testini artık herkes öğrendi. Akşamları neredeyse 7 aydır televizyonun karşısında günlük yapılan test sayısını ve vaka sayılarını herkes takip ediyor. Son zamanlarda PCR sürüntü testlerinin yanında bir de  ımmunglobulin M-G (Ig-M-G) testlerinden bahsediliyor. Peki bu testler ne anlama geliyor? PCR sürüntüleri negatif gelip birçok akciğer tomografisinde tutulum olan hasta var. Ya da  nonspesifık bulgularla gezen, ishal-hafif boğaz ağrısı-eklem ağrısı-sırt göğüs ağrısı gibi şikayetleri olup testi negatif olan ve akciğer tomografileri normal olan bir hasta grubu da var. İşte bu yüzden bu virüs bulaşı bu kadar yayıldı gitti ve kontrolü zor bir hal aldı.

PCR testiniz 0-28 gün arasında pozitif olabiliyor ve 14. günde pik değere ulaşıyor. Ancak PCR testi negatif çıkan bir grup daha var ki buna da pencere döneminde ya da  enfekte iyileşmiş-iyileşmekte olan hasta grubu diyoruz. İşte baştan beri 14 gün hastanede 14 gün evde karantina uygulaması dememizin sebebi budur. Bir de Ig-M ve G antikorlarından bahsediyoruz. Ig-M erken dönemde oluşan antikordur ve bu antikor 7-21 gün arasında pozitif oluyor ve 14. günde pik yapıyor. Ve hastanın enfeksiyonunun aktif dönemde olduğunu gösteriyor. Ig-G Antikoru ise geç dönemde pozitif olan ve hastanın enfeksiyonu geçirmiş olduğunu gösteren ve 14 ile 35. günde pozitif olan, 28. günde pik yapan bir değerdir.

PCR-Ig-M-G antikorlarının üçüne birden baktırma fırsatınız olursa ve PCR-(+) Ig-M(-)  ve Ig-G (+) gelirse işte bu hastaya da enfeksiyonunun geç döneminde ya da tekrarlayan aşamasında olduğunu söyleyebiliriz.

Görüldüğü üzere testlerle konuşmak biraz maliyet isteyen bir durum dolayısıyla bu enfeksiyonun pozitifliğini göstermeye çalışmak yerine klinik bulgularla hareket edip bana bulaşmaz demeden ufak tefek şikayetlerimizi de Covid-19 enfeksiyonu gibi düşünüp  kendimize kendi karantina uygulamamızı yapmamız en doğru davranış olacaktır.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap