SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid 19 Enfeksiyonu Akciğerlerimize Neler Yapıyor
24.09.2020
Birçok kişinin sorduğu bir sorudur bu: “Covid enfeksiyonu geçirdikten sonra akciğerlerimizde tahribat kalacak mı?”
Bir göğüs hastalıkları uzmanı olarak bunu ben de bilmiyorum ama ilk geçirilen covid enfeksiyonu ve yasaklar kalktıktan sonra yaygın bir şekilde geçirilen covid enfeksiyonu sonrası bu hastalığın seyriyle ilgili erken olacak birtakım görüşler belirmeye başladı. 

Erken olacak diyorum çünkü bu hastalığın seyri 2021’de de devam edecek. Artık bildiğimiz bir şey var ki bir geçiren bu enfeksiyonu tekrar geçirebilir. Durum böyleyken neden 3. kez olmasın ya da latent seyir gösterecek bir durumla karşımıza aylar ya da yıllar sonra tekrar çıkabilir mi? Bilmediğimiz, tanımadığımız bir virüsün etkilerini, bıraktığı izleri belki 2022’de konuşabileceğiz. 

Kontrole gelen hastalarda gördüğüm şu ki akciğerdeki bazı tutulumlar -erken evre buzlu cam dediklerihaftalar ya da birkaç ay sonra tamamen ortadan kalkabiliyor ve normale dönebiliyor. Ancak bir kısım hastalar akciğerin yaygın alanlarında tipik zatürre görüntüleri şeklinde görülüyor ki bunların iyileşmiş hallerini henüz mevcut hastalarla göremediğimiz için seyri konusunda şimdilik yorum yapamayacağız, belki de bu hastalar bizim verem hastalarında gördüğümüz gibi tipik sekel dediğimiz kalıcı yapışıklıklarla iyileşecektir. Ve biz hastaların akciğer filmlerine bakarken daha önce verem geçirdiğini anladığımız gibi belki yıllar sonra bu kişilerin de covid enfeksiyonu geçirdiğini anlayacağız. 

Covid enfeksiyonu geçiren hastalarda uzayan öksürükler ve nefes darlığı şikayetlerinin geliştiğini kontrole gelen hastalarda görmekteyiz, bu da bize havayollarında bir duyarlılık geliştiğini gösterir. Akciğerdeki enfeksiyon alanlarının devam ettiği halde hiçbir muayene bulgusunun olmadığını da gelen hastalarda gözlemliyoruz. Bu gelişen havayolu duyarlılığının diğer gribal enfeksiyonlarla tetiklenen geçici bir  duyarlılık mı yoksa astım bronşitteki gibi kalıcı bir duyarlılık mı olduğu konusunu da ileriki kontrole gelen hastalarda gözlemleyeceğiz. 

Daha çok tanımamız gereken özelliklere sahip bir virüsle uğraşıyorken; halen koruyucu önlemlerini almadan umursamazca yaşayan, bana bir şey olmaz vurdum duymazlığıyla hareket eden bir grup vatandaşla bu salgının nasıl mücadelesinin verileceğini ben bir hekim olarak merak etmekteyim. 

Bir vebal sorunu yaşadığımız bu salgında sağlık çalışanlarının hakkının nasıl ödeneceği de ayrı bir merak konusu benim için.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap