SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bu Yıl Ki Grip Aşısı Yapılma Kriterleri
1.11.2020

Her yılın eylül- ekim- kasım ayları inflüenza grip aşısı yapılma  aylarıdır ve özellikle  kronik bir hastalığa sahip olan  ya da bağışıklık sistemi baskılanmış  hastalara  biz mutlaka grip aşısı her yıl yapılmalarını öneririz . Aynı zamanda  65 yaş üstü ve astım   bronşit -kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) olanlara da geçirilen gribe bağlı nefes darlıkları artacağı için grip aşısını önerirdik. Özellikle de  bu hastalıkların raporu varsa direk aile hekimlerine de yazdırabilirlerdi.

Covid enfeksiyon vakalarının bu kadar artması , grip aşılarına ilgiyi ciddi bir şekilde arttırdı. Önceden bizlerden uzman görüşü isteyen ve biz önerdiğimiz halde  yaptırmaktan çekinen hasta grupları  bu yıl grip aşılarını yaptırmak için ciddi bir kitle oluşturdu. Geçen yılda üretimi kısıtlı olan ve eczanelere yeterli sayıda gelmediği için birçok kişiye yaptıramadığımız grip aşıları bu yıl yeterli sayıda temin edilebilecek mi?İşte bu ihtiyacı karşılayabilmek için sağlık bakanlığı bir takım kriterler getirdi ve hastalıkları puanlama sistemine tuttu. Eğer tek bir organı ilgilendiren kronik bir hastalığınız varsa bu 1 puan oluyor.Eğer mevcut hastalığınızın başka organ tutulumları olduysa   2 puan olarak değerlendiriliyorsunuz.Herhangi bir tümör varlığı  lösemi- lenfoma gibi kanserler ve orta şiddetli böbrek hastalığı da 2 puan olarak değerlendirmeye alınıyor.Orta şiddetli karaciğer hastalığınız varsa 3 puan ve mevcut kanser başka organlara yayıldıysa  bu da 6 puan olarak değerlendirmeye alınıyor .40 yaşından sonraki her 10 yıl 1 puan olarak hesaplanınca mevut puanınızın 6 olması gerekiyor ki grip aşısını hak kazanasınız.

Bakalım gerçekten bu sene  temin edilecek grip aşıları  bu 6 puan ile değerlendirilen hasta gruplarına yetecek mi? Sağlık bakanlığı hassas çalışmalarını devam ettirirken bu sosyal hayatımızı tamamen kısıtlayan bu virüsten korunmak için bizlerde  üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekiyor. Zaten hayatlarını evde geçirmek zorunda olan   bu hastalarımızı ve yaşlılarımızı eve kapatmadan önce nasıl korumamız gerektiğini öğrenmeliyiz.Unutulmamalıdır ki grip aşısı sizi tamamen gripten korumaz ancak sosyal mesafeli bir hayat ve takacak olduğunuz bir maske  grip aşısından daha etkili olacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap