SON DAKİKA
SON DAKİKA


Beyin gücü nedir?
3.02.2020

Bunu aslında ben söylemiyorum bunu nörobilimciler söylüyor. Beynimizi çok yüksek işlevli bir bilgisayar gibi düşünürsek aslında beyin gücümüzün sadece % 5’lik gibi bir kısmını kullanıyoruz. Bu %5’lik kısmıyla da şimdiye kadar bildiğimiz öğrendiğimiz ve günlük hayatımızdaki tekrarlayan işlerimizi yapıyoruz. Beyninizi bir nöron (sinir hücresi) ağı gibi düşünün ve her bir nöron hücresi birbiri ile ağ şeklindeki birçok dallarla bağlantı halindedir. İşte bu bağlantılar sayesinde bilgi akışı olur. Bu bilgi akışının kuvvet derecesini kavrayabilmek için size şöyle bir örnek vereyim. Aralarında bir milyondan fazla bağlantının olduğu yaklaşık 100 bin nöron bir kum tanesinin hacmine sahiptir. Yine daha iyi algılamanız için belirteyim bir sinir hücresinin 40 bin diğer sinir hücresi ile bağlantılı olduğunu ve saniyede 100 bin bit (bir bilgisayarın işleyebileceği en küçük veri parçası) bilgi işlediğini düşünürsek bu 100 bin bilgi bu hücrenin bağlı olduğu diğer 40 bin nöron hücresi ile paylaşılacaktır.

 

KAÇINI AKTİF TUTABİLİYORUZ?

 

Şimdi soruyorum size bu nöron hücrelerinin kaçını aktif tutabiliyoruz dersiniz? Bir konu üzerine eğilirseniz o nöron hücrelerinin sinaptik ağ dediğimiz kollarını daha dallı budaklı hale getirir ve diğer nöron hücrelerine aktarırsınız. Kullanılmayan nöron hücrelerini de budanmış bir ağaç gibi iletişim ağlarını köreltebilirsiniz. İşte bu mekanizmayı iyi yönde olumlu yönde kullanırsanız daima yenilikçi açılımcı ruha sahip olabilirsiniz ve sadece düşünme gücüyle bile nöron ağlarınızı daha aktif hale getirebilirsiniz. Bu şekilde olumlu düşüncelerinizi bedeninize yansıtıp bedeninizden her türlü olumlu yanıtı alabilirsiniz.

 

ÇAĞIN HASTALIĞI ALZHEİMER

 

Diyebilirim ki başarılı olan herkes işte bu işlevliği çok yüksek olan beyinlerini, aktif hale getirebilen kişilerdir. Çağımızın hastalığı olan Alzheimer da nöron ağlarını aktifleştiremeyen hep budanmış nöronlarla kalan kişilerin hastalığıdır

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap