SON DAKİKA
SON DAKİKA


Astım nasıl bir hastalıktır
25.11.2019

 
Astım hastalığı çoğu zaman kişilerin önemsemediği bulgularla  atlanır ve hastaya astım tanısı koyduğumuzda hasta  şaşırır ve kabullenmek istemez. Astım bronşit tanısı kişileri korkutan bir tanıdır.Halbuki biraz sorguladığımızda hastanın öncesinde uzayan öksürük hafif hırıltı, efor sırasında  akranlarıyla karşılaştırınca erken yorulma, göğüste baskı hissi ve nefes darlığı şikayetlerinin olduğunu öğreniriz. Nefes darlığınız oluyor mu diye sorduğumuzda bazen biraz  gibi cevaplar alırız. Normalde kişiler nefes alıp verdiklerini hissetmezler ve bunu hissettikleri anda bu nefes darlığı var anlamına gelir yani hafif nefes darlığı diye bir şey yoktur ve  bunun altında mevcut bir patoloji yatıyor demektir.

NEFES DARLIĞININ MEVCUT  SEBEPLERİ NELERDİR?

Kişinin nefes darlığını sorgularken  hastanın yaşı, stresi , bulunduğu ortamın fiziki şartlarI, mesleki maruziyetleri  kullandığı ,ilaçlar ve ek hastalıkları mutlaka gözönüne alınmalıdır. Çekilen akciğer filminin normal olması astım tanısını dışlatmaz. Aksine altta yatan bir kalp hastalığına bağlı  nefes darlığının habercisi olabilir ya da akciğerin kronik yapısal bozukluğu hakkında bilgi verir. Astım hastalığı havayollarının duyarlılığına bağlı daralmasından kaynaklı bir hastalık olduğu için akciğer filmi normal olacaktır. Astım tanısı ile hastayı değerlendirirken  muayene bulgumuzda normal olabilir. Hasta  akut alevlenme döneminde değilse ve İleri derecede bir hava yolu  darlığı gelişmediyse   dinleme bulgusu duymayız. Hastalarımıza  solunum fonksiyon testi yaparız hava yollarındaki duyarlılığı  ve  daralmayı gösteririz. Ancak solunum testi kooperasyondan  etkilenebilecek bir test olduğu  için bazen bu testte tanı koymamızda yetersiz kalabilir. Bu durumda diğer nefes darlığı yapabilecek kalp hastalıklarını, kansızlığı  dışlamamız gerekir. Astım hastalığı geri dönüşümlü bir hastalık olduğu için gerekirse nefes darlığı olduğunda  kullanacakları nefes açıcı ilaçlar vererek  aldıkları yanıtı değerlendiririz. Vereceğimiz havayou genişletici ilaçlar  mevcut nefes darlığını  anksieteye bağlı nefes darlığından ayırt etmemizi sağlayacaktır. Unutulmaması gereken bir şey varsa  bir nefes darlığını  anksiete , stres gibi psikolojik nedenlere bağlamadan evvel nefes darlığı yapacak tüm organik hastalıkları dışlamamız gerekir.

ASTIM HASTALIĞINI TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR

Astım hastalığı kirli hava , nem, rutubet , koku  ve tozlardan etkilenen bir hastalıktır. Eğer hastanın  alerjik bulguları varsa hava yolu  duyarlılığını  daha sık  yaşarlar ve nefes darlığı hırıltı göğüste baskı şikayetlerine üst solunum yollarının alerjik bulguları olan  burunda akıntı, hapşırık, boğazda kaşıntı geniz akıntısı gibi şikayetler de eklenir. Ama en önemlisi  bir havayolu duyarlılığı varsa bunu en çok sigara içimi tetikleyecektir. Sigara içen bir kişide astım bronşit tedavisinin yanıtını tam olarak almamız mümkün olmayacaktır.


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap