SON DAKİKA
SON DAKİKA


Aşılandım antikor baktırayım mı?
8.03.2021

Aşı konusu ciddi anlamda kafaları karıştıran bir konu oldu. Nasıl uzunca bir süre covid enfeksiyonuna karşı hangi ilacı kullanacağız, bu ilaçların ne kadar hastalıktan koruyucu etkisi var konusu aklımızı karıştırdıysa şimdide aynı sorunu aşılarda yaşıyoruz. Sinovac aşısı olduğu için çeşitli yorumlara maruz bırakılan aşı, ne hikmetse sağlık bakanlığının politikaları içerisinde çalkantılar yaşarken birde aşı sonrası antikor oluştu mu merakları başladı. Dolayısıyla hastalık sonrası antikor baktırmaya meraklı olan vatandaşlar bu meraklarını aşı üzerinde de gidermek istedi.

Sonuç aşı antikor oluşturmamış gözüküyor zaten sloven aşısına karşı güven yoktu şimdi iyice güvenler sarsıldı. Peki; bu antikorlar nedir, kaç çeşittir,  ne anlama geliyor. Bunların anlamını bilen uzmanlar mı istedi bu testi yoksa meraklı vatandaşların merakları giderilsin diye mi istendi.

Hemen bu konuyu açalım ve aşıya karşı güveni tekrar kazanalım. Virüse karşı 2 çeşit antikor gelişiyor. Virüsün hücreye yapışıp  hücre içine girmesini engelleyen antikor  ve virüs hücre içine girdikten sonra virüsün çoğalmasını engelleyen antikor. Eğer hastalığı geçirmişseniz virüs hücre içine girmiştir ve oluşacak antikor virüsün çoğalmasına engel olacak virüsün içindeki N-proteine karşı gelişmiştir. Eğer aşı olduysanız virüsün hücreye girmek için kullandığı spikelarına (yüzeydeki sivri uçları) karşı antikor gelişir.

Yani hastalığı geçirmediyseniz baktırdığınız antikor testi spikelara karşı değilse negatif gelecektir. Eğer hastalığı geçirdiyseniz N-protein ve spike antikoru pozitif gelebilir. İşin özeti aşılama konusunu da uzman kişilerin yorumuna bırakıp vatandaş olarak aşılarımızı sıramız gelince yaptırmak olmalıdır. Aşıların %100 koruyuculuğu olmasa bile hastane yatışlarına ve ölümcül seyretmesine %100 etki edecektir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap