SON DAKİKA
SON DAKİKA


Aman kanser olduğunu bilmesin
23.08.2019

K anser kelimesi ne kadar ürkütücü geliyor kulağa değil mi? Çünkü kanser hastalığını mücadele edilmesi gereken bir hastalıktan ziyade saklanması gereken ve  tedavisinin ,hastanın kanser olduğunu anlamasına fırsat vermeden  yapmak zorunda olduğumuz bir hastalık olarak görüyoruz. Eğer kanseri diğer hastalıklar gibi görebilsek bu kadar korkmazdık.Mücadele etme kısmı ise bizi bu kadar yormazdı. Halbuki biz hem hastalığı  gizlemek zorunda kalıyoruz hem de hastadan habersiz onun tüm organlarına hükmedecek tedaviler veriyoruz. Bir  hastam bana, “Doktor hanım ben kendimi görünmez adam gibi hissediyorum. Herkes benim için birşeyler yapmaya çalışıyor ama bana bir açıklama yapan yok”, yine başka bir hastam da  kulağıma eğilip, “ Ben herşeyi biliyorum doktor hanım” demişti. Acaba doğru olan, bu mücadeleyi  hastaya hiçbir açıklama yapmadan  gerçekleştirmek mi yoksa uygun bir ifadeyle durumunu yumuşatarak hastaya anlatmak mıdır?

Kimsenin yaşam özgürlüğünü elinden alamazsınız. Evet kişi ilk duyduğunda durumuna inanamayacaktır ve sonrasında inkar edecektir. Bir sonraki aşamada durumunu kabullenip mücadele aşamasına geçecektir. Kişinin bu hastalıkla mücadele etme hakkını elinden alamazsınız. Belki hastalığıyla kendi başına daha iyi mücadele edecektir belki de planlarını ertelemeyi bırakıp yaşama daha farklı yönden bakacaktır. Kendi tedavi seçenekleri hakkındaki  kararı kendi verip  bu tedavilerin yan etkilerine karşı bedenini savunmaya  hazırlamak isteyecektir.

Hastanın ruhsal durumu hastalığını algılayacak durumda ise kişinin  hastalığını  bilmesi en doğal hakkıdır. Çevresindeki  emsallerini değerlendirmesi onların yaşam mücadelesini  bir kat daha arttıracaktır. Onların göstereceği mücadele ruhuna siz bile inanamazsınız.   Tıp bilimi her gün geleceğe yatırım yapacak şekilde  olumlu olarak gelişmektedir. Kanser hastalığının tedavisi de hem cerrahi hem de ilaç tedavisi  olarak  gelişme göstermektedir.  Artık kişiye özel tedaviler   kullanılmaya başlandı.Bu ilaçlar,klasik kemoterapi ilaçlarının dışında kanser türünün moleküler  bazda değerlendirilmesi ile ortaya konan akıllı ilaçlar dediğimiz bir grup ilaçlardır.  Bu grup ilaçların  etkinliği kanıtlandığı gibi kişinin tolere etmesi  de daha kolay olmaktadır.

Yeter ki biz bedenimizdeki değişkenliklere  ve her zamankinden farklı gelişecek bulgulara duyarlı olalım ve kanser hastalığını erken evrede yakalayalım. Erken evrede yakalayacağımız kanser hastalarına  yaklaşımımız, kanser hücrelerini vücudumuzdan tamamen yok etmeye yarayacaktır. Ancak bu tedaviler, hem hastayı hem de hasta yakınlarını yorucu tedavilerdir. Eğer hasta, hekim ve hasta yakını  üçlüsünü tam koordineli olarak bir arada tutabilirsek hastamıza en büyük faydayı sağlayabiliriz. Unutmamamız gereken bir  durum ise, aslında kanser kadar tehlikeli  ve insan bedenini yoran ,kişiyi hastane köşelerinde süründüren bir sürü hastalık varken  biz sadece kanserden korkmaktayız. Sorarım size bir böbrek yetmezliği, bir siroz hastalığının kanserden ne farkı var ki biz sadece bu hastalığı hastalarımızdan gizleyerek onların  hür mücadele hakkını ellerinden alıyoruz. Gelin kanserle gizli değil  herkese örnek olacak şekilde  savaşalım. İnsan beyni eninde sonunda kanser hücrelerinin her türüne karşı mücadele edecek silahını bulacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap