SON DAKİKA
SON DAKİKA


Acaba bırakabilir miyim?
29.07.2019
Sağlık Bakanlığı yıllardır sizin sigarayı bırakmanız için çaba sarf etmektedir. Bazı yaptırımlar kazanabilmek için bazı göğüs hastalıkları hocalarımızın sigara için verdiği uğraşı anlatmaya kalksam sayfalar yetmez. Geldiğimiz noktada çok büyük yaptırımlara sahip olduğumuzu görmezlikten gelemeyiz. Artık kapalı ortamlarda sigara içilmiyor olması en büyük kazanımlarımızdandır. Buna rağmen sigarayı bırakma konusunda Sağlık Bakanlığının politikasını kendi adıma eleştiriyorum.

Bir göğüs hastalıkları uzmanı olarak KETEM polikliniklerinin verdiği hizmeti eleştirebilirim. Bu polikliniklere başvuran hastaların çoğu sigarayı kafalarında bitirdikleri için değil bakanlığın ücretsiz dağıttığı sigara bırakma ilacını almak için gidiyordur. Üstelik kafalarında bitiremedikleri sigarayı 'bir içeyim bakayım bu ilacı, nasıl bir etki göreceğim' şeklinde hareket ediyorlar. Maalesef sigarayı bırakmak böyle sandığınız gibi kolay bir iş değil. Bizim poliklinikte sigarayı bırakman gerekiyor dediğimize bakmayın. Sigarayı bıraktırmak ayrı bir emek, ayrı bir özveri ister. 

 Eleştirdiğim konuya geleyim. Sigarayı kafasında bitirmeyen birisine neden bedava ilaç veriyoruz? Öyle ki bu ilaç 180 lira civarındayken. Halbuki ben biliyorum ki sigara bırakma işi özel bir yaklaşım ister. Öncelikle kişiyi bir hasta gibi görüp ortada bir hastalık var şeklinde yaklaşmalıyız. Bu durumda hastanın tedavisini kendi eline bırakamayız. Kişiyi hasta olduğuna inandırmalıyız ve her hastalığın olduğu gibi bu hastalığın da tedavi edilmesi gerektiğini ve tedavi ederken birtakım zorluklarla karşılaşabileceğimizi anlatmalıyız. Kişi bilmeli ki her hastalık olduğu gibi bu hastalık da nüksedebilir. Yani hasta sonrasında sigara içmeye tekrar başlayabilir.

Bakanlığın dağıttığı ilaçlara hastaların çok güvenmesi onların diğer sigara bırakma yöntemlerini etkili kullanmamasına sebep olmakta, bu da hastalığın tedavisinin yapılamaması sonucunu doğurmaktadır. Yani hasta tek başına ilaç kullanarak ya sigarayı bırakamamakta ya da bıraktıktan sonra tekrar başlamaktadır. Diğer tedavi yöntemi nedir diye soracak olursanız, en etkili yöntem olan davranış tedavisidir.

Peki bu durumda sigara içen bir hastaya nasıl yaklaşmalıyız? Öncelikle kendi keyfinden dolayı yakalandığı bu hastalıktan kurtulmak için önce bedava dağıtılan ilacı parasını verip almalarını sağlamalıyız. Ama nedense 1 aylık tedavi maliyeti 1 aylık sigara maliyetinin yarısı eden bu ilacı, kimse para verip almıyor. Bedava alınan ilacı da birkaç içmeden sonra ya kenara koyuyorlar ya da bizim kurallarımıza uyarak içmiyorlar. İlaca başladıktan 15 gün sonrası için bir tarih belirleyip o tarihe kadar sigarayla birlikte ilaç içmelerini söyleriz, sonrasında belirledikleri o tarih itibariyle sigarayı bırakmaları gerektiğini belirtiriz. Hastaların yaptığı yanlış ise ya o tarihi belirlemezler, ilaca başladıkları an itibariyle sigarayı bırakmaya çalışırlar ya da sigarayı bıraktıkları zaman ilacı da bizim tedavi süresini tamamlamadan bırakırlar. Halbuki ilacın tedavi süreci 3 aydır.
Gelelim eleştirdiğim ikinci konuya… Sigaranın esas tedavi yöntemi olan davranış tedavisinin KETEM polikliniklerinde yeterli yapıldığını düşünmüyorum. Esas tedavi yöntemi dedim, çünkü hastalıktan tamamen kurtulmak davranış tedavisini uygulamaktan geçer. Neden davranış tedavisi bu kadar önemlidir biliyor musunuz? Her sigara hastası karşımıza yıllardır sigara içme öyküsü ile gelir. Yani ortada yılların alışkanlığı vardır ve bu alışkanlık belli davranışlar benimsenerek yapılır. Bu da bize en önemli ve kalıcı tedavi yönteminin davranış tedavisi olduğunu gösterir. Sigara bırakmadaki en önemli başarısızlık davranış tedavisinin yapılmamasından kaynaklıdır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap