SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yüreğimiz Yomra’da Kaldı!
9.10.2019

Geçtiğimiz hafta Yomra’dan gelen haberle hepimizin yüreği sızladı. Başarıyla göğsümüzü kabartan, sürekli başarı haberlerini almaya alıştığımız Yomra Fen Lisesi’nden bu sefer acı bir haber geldi. Bin bir emekle büyüttüğümüz, bakmaya kıyamadığımız, kalbimizin vücudumuz dışında onlarla attığını hissettiğimiz çocuklarımızın, yaşadığı her olumsuz durum hassas her insanı derinden etkiliyor. Yavrumuza Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailesine ve Yomra Fen Lisesi camiasına sabırlar diliyorum.

Çocuklarımız mutluluğumuz, çocuklarımız umudumuz, ne kadar yorgun olursak olalım evimize gittiğimizde yüzümüzü güldüren en değerli varlıklarımız. Her çocuk o kadar değerli ki tüm kötülüklerden, tüm olumsuzluklardan uzak tutulmak hepsinin hakkı. İnşaat mühendisi ve bir anne olarak çocuklarla ilgili söylenen sözlerden beni en çok etkileyeni bir düşünürün söylediği: ‘Çocuklar yeni dökülmüş beton gibidirler. Ne geçse iz yapar’ sözüdür. Çocukları göklere çıkarmak da bizim elimizde erdemden uzak bireyler yetiştirmek de. Amacımız sınava değil hayata çocuk hazırlamak olmalıdır. Çocuklar bizlere bazı şeyleri söylemez; söyler gibi yapar. Beni sevin demez, bana ilgi gösterin demez. Bunları bizlere davranışlarıyla göstermeye çalışır. Yeri gelir agresifleşir, söz dinlememeye başlar. Çocuklarımıza doğru yaklaşım sergileyebilmek, çocuğu hayata hazırlamak için oldukça büyük bir çaba gerekir.

Aile toplumun en küçük sosyal birimi, sosyal ünitesidir. Çocuk aile içinde pek çok davranışı öğrenmekte kişiliğini şekillendirmektedir. Bu nedenledir ki çocuğa kazandırılacak olan davranışlar ve alışkanlıklar aynı zamanda topluma yapılmış bir yatırım olacaktır. Sağlıklı bir toplum için çocuklarımıza gelişimine uygun sorumluluklar vererek de desteklemeliyiz. Son zamanlarda etrafımızda sıkça gördüğümüz çocuğun gelişimini olumsuz etkileyen ebeveynlik tutumlarından biri de ‘aşırı korumacı ebeveynliktir. Çocuğa sorumluluk verilmeyen, her şeyin onun için yapıldığı, problemlerin onun yerine çözüldüğü bir ortamda çocuk hayata yeterince hazırlanamamaktadır. Bunun yerine onun kendi ritminde yapabilme yetkinliğine inanarak ve kendinin yapabilmesine yardım ederek büyütebilirsek, karar alma, seçim yapma gibi hayata hazırlayan deneyimler kazandırabiliriz. Belki bu yollarla iç dünyası daha dengeli ve barışçıl, kötülüğün değil iyiliğin peşinden giden nesillere katkı sağlayabiliriz ya da onları bu zor coğrafyada yaşamak için biraz daha güçlendirebiliriz.

Ez cümle: İyi bir çocuk yetiştirmek, hazineler dolusu bir servetten daha değerlidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap