SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yolculuk
2.09.2020

Var oluşun anlamı ses ile başlar. İnsan dünyaya ağlama sesi ile gelir. Bir varoluş sesidir. Kendini ifade ediş şeklidir bu. Ben de varım demenin ve dünyaya seslenmenin ifadesidir. Kendini bilmenin ve var olmanın başlangıcıdır.

Kendini bilmek ve tanımak hayatımızın en önemli görev ve sorumluluğudur. Platon'a göre bu kendini biliş yolculuğundaki üç erdem: cesaret, ölçülük ve bilgeliktir.

Bir Hint atasözü "Başkalarından üstün olman önemli değil, sen dünküne göre kendinden üstün müsün önemli olan o" diyerek insanın değer vermeye ve kendi rakibinin kendisi olduğuna dikkat çeker. 

Girilen ortamda kendini ifade etmenin yolu kendinizi çok iyi tanımaktan geçer. "Kendini bilmek" kendini ifade etmenin ilk adımıdır. Kendini bilmek yolculuğunda ilk adım, "Nereden gelip, nereye gideceğini, ne yapacağını, ne yapması gerektiğini de özetler aslında. Tıpkı "Felfefeyi felsefe yapanın hakikatı aramak, ona sahip olmak" olmadığı gibi insanın özünün de kendi hakikatını aramak olduğuna dikkat çekmek gerek.

Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu ve amacı paylaşanlar daha kolay anlaşır. Anlamak, anlaşılmak, anlatmak insanlar arasındaki iletişimin temel amaçlarıdır.

Kendinizi tanımanız ve sizi nelerin mutlu ettiğini bilmeniz ve keşfetmeniz size hayatı daha iyi şartlarda yaşamanıza rehberlik edecektir. Keşif yolculuğunda arada bir kendinize dönmek hayatı daha anlamlı kılacaktır.

Konfüçyus, “Akıllı insan kimseyle yarışmaz, böylece kimse onunla yarışamaz” diyerek içimizdeki hazineyi keşfederek, ortaya koyabilmenin zevkini tutmanızın önemine dikkat çeker. Kendi zenginliklerinizi keşfederek diğerlerinin ne yaptığını önemsemeyin; işinizi yaptığınızdan daha iyi yapın, kendi rekorunuzu her gün bir daha kırın. Hayatınızdaki bu yarışta en büyük rakibiniz kendiniz ve sahip olduğunuz zenginliklerdir. Her yarışta geçmeniz gereken bir rakip vardır: o da kendiniz.

Hayat bu hazinenin keşfidir yolculuk da. Bu keşif ki sizin kim olduğunuzun resmidir aslında.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap