SON DAKİKA
SON DAKİKA


Riskli bina tespiti
19.11.2020

 
Muhtemel bir afette içinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı riskli yapılarla ilgili süreç, "tespit başvurusu", "risk tespiti", "riskli yapıların yıktırılması" ve "yıkım sonrası uygulama" başlıklarındaki 4 ana aşamada tamamlanıyor.

Buna göre 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapıların her şeyden önce malikleri tarafından tespit edilmesi gerekiyor.

İLK ADIMI LİSANSLI KURUM VE KURULUŞLARA BAŞVURU OLUŞTURUYOR. Riskli yapı tespiti işlemleri için maliklerden biri veya kanuni temsilcisinin dilekçe, güncel tapu durum belgesi ve kimlik belgesinin fotokopisi ile söz konusu kurum ve kuruluşlara başvurması yeterli.

Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazın maliklerine, 60 günden az olmamak üzere süre verilerek riskli binaların yıktırılması isteniyor.

YIKIM SONRASI İŞLEMLERİ;

Riskli yapıların bulunduğu parsellerde, yapıların yıktırılmış olma şartı aranmaksızın ve yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin, parsellerin birleştirilmesi, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılması, yeniden bina yaptırılması, payların satışı gibi işlemler bazında yeniden değerlendirme yapılıyor.

Riskli yapısı yıkılan vatandaşlara yeni yapılacak konutlar için tapu harçlarından, ruhsat harçlarından başta olmak üzere çeşitli muafiyetler sunuluyor. Karşılıksız kira yardımı ve düşük faizli destekler de tanınan kolaylıklar arasında.

Riskli binalarınızı yıkmadan önce tespit yaptırmayı unutmayınız.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap