SON DAKİKA
SON DAKİKA


Olmak mı? Görünmek mi?
1.01.2020

Olduğu gibi görünmeyen insan mutlaka bir yerden açık verir. Çünkü en büyük sırlar bile ancak bir insan ömrü kadar saklanabilir. Ayrıca insanın niyeti ne ise sonu da öyle olur. Yani Allah, imtihan ederek, kulun içinde asli olan cevheri açığa çıkarır.

Olduğu gibi görünmeyen ve göründüğü gibi olmayan kimseye genelde ikiyüzlü diyoruz. İkiyüzlü insan, ne o tarafta ne bu tarafta yar olur. Çünkü ikiyüzlü insanın düşmanı, zaten düşmanıdır. Dostu ise asla kendine itibar etmez. Mesela bu yüzden İslam dininden önce Araplar, asla yalanı affetmezlerdi. Zira savaş üzerine kurulu bir sistemde yalancıya güvenerek yola çıkılmaz.

Bazıları için kim ne derse desin “olmak” esastır. Bazıları içinde ne olursa olsun “görünmek” daha değerlidir. Bazı insanlar kendilerini sadece kendi gözleriyle değerlendirir bazıları da kendilerine başkalarının gözünden bakarak not verir.

Sizin için hangisi daha değerli olmak mı? Görünmek mi?

Olmakla görünmek arasında Mevlana’nın dediği gibi tutarlılık olsa çok iyi olur ama esas sorun insanın kendi değerlerini yaşamak yerine başkalarının ölçüsüne göre yaşamaktır.

İnsanın hayatta kendi etinden ve kemiğinden kendi heykelini yaparken rol  modeller seçmesi çok doğrudur ama kendisini sürekli başkalarına göre yontması çok tehlikelidir. Çünkü yontmanın sonu yoktur, sonunda geriye insanın kendisinden eser kalmaz.

İnsanların olduğu gibi görünmemesinin altında eziklik duygusunun da önemli bir payı vardır. Çünkü insanlar kendisini yetersiz gördüğü durumlarda başkalarına benzemeye onları taklit etmeye çalışır. Bu bazen bir milletin hastalığı haline bile gelebilir. Köklerine yabancılaşan başkalarını kendinden üstün gören milletlerin hastalığıdır bu.

İnsan rol yapmamalıdır. Ne ise öyle göstermeli kendini. Olduğundan farklı bir karaktere bürünmeye çalışmak başkalarını kandırmaktan başka bir şey değildir. Bu tip insanlar başkalarını kandırdıkları gibi en çok da kendilerini kandırırlar. Toplum da bu tip insanlara saygı duymaz ve kenara iter. Bu yüzden kendimizi olduğumuzdan farklı yansıtmamaya çalışmalıyız. Ne isek öyle görünmeliyiz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap