SON DAKİKA
SON DAKİKA


Londra
20.11.2019

Londra’dan herkese selamlar.

 

Trafo koyacak yeşil yeri olmayan bir Kaşüstü’nden yüzde kırk beşi park olan bir şehre gelince insan biraz etkileniyor. Londra, İngiltere’nin ve Birleşik Krallık’ın başkenti ve en kalabalık şehri. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan Pakistan kökenli bir Müslüman. 32 belediyeye ayrılmış Londra. Bizdeki Büyükşehir Belediyesi gibi. Sistem olarak bize benzese de belediye yetkileri çok fazla. Güvenlik, sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler alanlarında belediye etkileri oldukça fazla. Belediye sınırları içindeki; Resmi nüfusu 8 milyon gözüküyor.

 

Günde 5 milyon insan metro kullanıyor. Toplu taşımayı çözmüş bir şehir. Dünyanın en eski metrosu burada. Konuşkan, enerjik ve yardımsever bir millet. Her İngiliz ailesinin kimsesiz çocuklara, yardıma ihtiyacı olanlara ayırdığı bir bütçesi var. Bu yardımları düzenleyen dernekler var. Yağmuruyla ünlü bir şehir Londra. Biz rastlamadık ama yağmur yağarsa da suyun kimseyi rahatsız etmeyeceği kesin. Zira yağmura göre dizayn edilmiş tüm altyapı ve sokaklar.

 

Çocuklarını muazzam bir disiplinle yetiştiriyorlar. Çocuklar konuşmaya başlar başlamaz iki önemli cümleyi öğretiyorlar. “Evet, lütfen”, “Hayır, teşekkür ederim.” Çocuklar bir şeyi istedikleri zaman lütfen kelimesi olmadan istediklerini yapmıyorlar. Eğer söylemezse neyi unuttun diyerek lütfen kelimesi ağızdan çıkana kadar sürdürüyorlar. Aynı şekilde teşekkür ederim kelimesini de mutlaka çocukken alıyorlar.

 

Kazayla yolda birine dokunsanız yolda mutlaka özür diliyorlar. Yardımsever ve güler yüzlüler bilinenin aksine. Yomra’da Londra ya gideceğimi söylediğim bir abim “Ama İngiliz ajanıdır” demesinler dedi. İngiliz ajanı değilim. Ancak şehircilik açısından farklı uygulama ve insan odaklı yaklaşımının insan hayatını ne kadar kolaylaştırabildiği bir ajan titizliği ile inceledim. Bu bilgileri aldım ve belki de şehrimin gelişmesi için nelerin daha iyi yapılması gerektiğini yerinde deneyimledim. Çayı sütle içip, ekmek tüketmeyerek beni benden alan güzel şehir tekrar görüşmek üzere... Hoş çakal!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap