SON DAKİKA
SON DAKİKA


Empati
22.01.2020

Konuya balıklama dalmaya, her şeyi güzel öğütlerle çözmeye öyle eğilimliyiz ki hiç birimiz önce sorunu anlamaya, teşhis koymaya, empati yapmaya çalışmıyoruz kısacası karşımızdaki anlamaya çalışmıyoruz. Aslında insan doğası gereği önce anlaşılmak ister.

Bir an için bir göz rahatsızlığınız olduğunu ve göz doktoruna gittiğinizi hayal edin. Doktorunuzun kısaca dinledikten sonra kendi gözlüğünü size tavsiye ettiğini ve gözünüze takmanızı istediğini düşünün. Doktorun sunduğu bu çözüm teşhisi koymadan önyargılarla çözüm üretmektir. Ve hastanın problemini çözmez.

Önce anlamaya çalışmak, reçete yazmadan önce teşhis yapmak zordur. Kısa vadede bunca yıldır işinize yarayan bir gözlüğü karşımızdakine vermek çok daha kolaydır.

Karşısındaki kişiyi sadece sözlere dayanarak anlamaya çalıştığınızda özellikle de o kişiyi kendi gözünüzden değerlendirdiğinizde ne kadar yetersiz kaldığınızı göreceksiniz. Genelde dinlerken 4 tepki veririz.

Değerlendiririz; ya kabul ederiz, yada etmeyiz.

Yoklarız; kendi değer yargımıza göre sorular sorarız.

Akıl veririz; kendi deneyimlerimize dayanarak tavsiyede bulunuruz ya da

Yorumlarız; insanları kavramaya, dürtü ve davranışlarını kendi dürtü ve davranışlarımıza dayalı olarak açıklamaya çalışırız.

Önce anlamaya çalışın. Sorunla ortaya çıkmadan, değerlendirip önerilerde bulunmadan, kendi fikirlerinizi sunmayı denemeden önce anlamaya çalışın. Bu, etkili karşılıklı bağımlılığın güçlü bir alışkanlığıdır.

Birbirimizi gerçekten, derinlemesine anladığımız zaman, yaratıcı çözümlerin ve farklı alternatiflerin kapısını açarız. Farklılıklarımız artık iletişim ve ilerlemenin önünde engel oluşturmaz. Tersine bizi çözüme ulaştıran basamaklar haline gelir.

İkiyüzlülük ve hilekarlık yapmadan, gerçekten anlamaya çalışırsanız, başka bir insandan size akacak saf bilgi ve anlayış sizi kelimenin tam anlamıyla sersemletecektir.

İnsanlar anlaşılmak ister. Buna harcanacak zaman ne olursa olsun, sorunları ve meseleleri doğru anlayarak; karşınızdaki kişi gerçekten anlaşıldığını hissettiği için yüksek bakiyeli bir duygusal banka hesabına dayalı olarak çaba harcadığınızda, zaman açısından kazançlı çıkarsınız. “Hayatta hiçbir sorun yoktur ki çözümü insana fayda sağlamasın.”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap