SON DAKİKA
SON DAKİKA


Deprem
29.01.2020

Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin  araklıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insanın ve barınakların yok olduğu bilinmektedir.

​Bilindiği gibi yurdumuz dünyanın en etkili deprem  kuşaklarından birinin üzerinde  bulunmaktadır. Geçmişte yurdumuzda bir çok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de sık sık olunacak depremlerle büyük can ve mal kaybına  uğrayacağımız bir gerçektir.

​Deprem bölgeleri haritasına göre, yurdumuzun %92’sinin deprem bölgeleri içerisinden olduğu, nüfusumuzun %95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin %98’i ve barajlarımızın %93’ünün deprem bölgesinde bulunduğu bilinmektedir.

​Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarda hasar görüp can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.

​Bilim adamları, depremlerin inan sağlığı üzerinde diğer doğal felaketlere oranla çok daha büyük bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Depremlerde çocukların yaşamını yitirme ve yaralanma riski, yetişkinlere oranla daha fazla.

​Türkiye’nin aktif deprem kuşakları üzerinde olması, bu doğal tehlikeyle yaşamanın zorunlu olduğunu gösteriyor. Varlığımızı tehdit eden doğal felaketlerden biri olan depreme karşı bilinçli olmak güvenli bir yaşam için yeterli gibi görünse de farklı derecede psikolojik sarsıntılara neden oluyor.

​Yapısal önlemler, içerisinde yaşadığımız veya çalıştığımız yapıların sağlamlığı ile ilgili önlemlerdir. Öncelikli olarak mutlaka binaların depreme karşı dayanıklı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu kontrol çeşitli kurumlar veya firmalar tarafından deprem sağlamlık raporu, depreme dayanıklılık raporu, deprem risk raporu adı altında yapılmakta ve binanın sağlamlığı hakkında sonuç verilmektedir. Deprem raporu alındıktan sonra, binanın mühendislik açısından yeterli olup olmadığı ve zaman içinde yıpranmasına bağlı olarak sağlam, yenilenmesi gerekiyor veya takviye gerekiyor şeklinde sonuç ortaya çıkacaktır. Yenilenmesi gereken binaların en kısa sürede kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek veya binayı boşaltmak en güvenli seçenektir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap