SON DAKİKA
SON DAKİKA


17 deve hikayesi
27.11.2019

Zamanın birinde, bir adam ölür. Adam, üç evladına miras olarak 17 deve bırakır. Vasiyetine göre; develerin yarısını en büyük çocuğuna, üçte birini ortancaya, dokuzda biri de en küçüğün olacaktır. Vasiyetteki oranlara göre; en büyüğünün payı 17 devenin yarısı, yani 8 buçuktur. Ortancanın ki 5 tam ve bir devenin 3’te 2’si. Küçüğününkiyse 1 tam ve bir devenin 9’da 8’i. Özetle; kardeşler, babalarının vasiyetine göre hareket ederse, develerden en az ikisini parçalamak zorunda kalacaklar. İşin içinden çıkamaz, bir bilgenin kapısını çalarlar.

 

Bilge kişi, “Ben develerimden birini size veriyorum” der. Böylece, kardeşlerin aralarında pay edecek 18 devesi olur. Oranlar uygulanır; Büyük kardeş, 18’in yarısı 9 deveyi alır. İkinci 3’te biri, 6 deveyi... Payı 9’da bir olan küçük de 2 devesini. 9 + 6 + 2 = 17. Bilge kişi, “Babanızın size bıraktığı miras, vasiyetine uygun paylaşıldığına göre artık bana devemi geri verebilirsiniz” der. Öncelikle matematiğin çekici, büyülü özelliği bu hikayede bir kez daha karşımızaçıkıyor.

 

Ama asıl mesele şu: Vasiyetteki oranlar üzerinden paylaşım, yarardan çok zarar getirecekse, çözümü bulmaktır esas olan. Ve tabii gerektiğinde kendi develerimizden birini öne sürebilmek. Zeka bir sorunu çözebilmek için ortak bir zemin bulmaktan başka bir şey değildir. Kısaca her sorunun bir çözümü vardır. Bilge kişi bu hikayede tıpkı “bilge” gibi katalizör olarak olaya girer, çözümü sağladıktan sonra olaydan çıkar. Sorunu çözmede insanlara yardımcı olur, ama kendinden de bir şey eksilmez. Günlük yaşantımızda çatışma ve uzlaşma kaçınılmaz olaylardır.

 

Çatışma sonucu küskünlüklerin, kırgınlıkların oluşması, ilişkilerin bozulması ve iş veriminin düşmesi iyi yönetilmeyen çatışmaların sonucudur. Çatışmalar birer problem değildir, aksine çözümün birer parçasıdır. Çatışmalar yapıcı ve barışçıl yönetildiğinde sağlıklı ve değerli çözümler olarak karşımıza çıkar. Şimdi bu hikayeden yola çıkarak, “İçinde bulunduğumuz çatışmaları çözebilir miyiz?” sorusunu sormak gerek. Başta 17 deveyle çözülmeyen bir soruna bilgenin yaptığı gibi bir adım geri çekilip dışarıdan bir gözle bakmak gerekir. Ardından 18 deveyle sonuca varılabilir. Bence dünyadaki sorunları çözmek için 18. deveyi bulmak herkes için bir tutku olmalıdır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap