SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tapu hata yapmamış
23.12.2018

Yaklaşık 10 yıldır uğraştığım bir konuda sonuç alamadık. Mesele şu: Anneannemin ölümü ile veraset ilamı aldık, tapuya gittik. Tapuda ‘isminiz yok’ diye geri çevirdiler. Oysa miras olarak kalan gayrimenkuller var. Zamanında anneanneme ait olması gereken gayrimenkuller var ama şimdi sadece annemin dayısı ve çocukların üzerine yapmışlar, anneannemin görünmüyor. Ben de tapu iptal davası açtım ama zamanaşımından reddedildi. Bunda zamanaşımı olur mu ?

● N.K. Hukukta kavramlar çok önemlidir. Açılan davalarda da talep önemlidir. Şimdi işe baştan bakalım. Anneannenizin ölümü nedeni ile aldığınız veraset ilamı ile tapuya başvurduğunuzda sizin adınızın olmadığı söylenmemiştir. Zira zaten sizin adınız olmaz, siz mirasçı sıfatı ile başvuruyorsunuz. Size söylenen anneannenizin adının bulunmadığı. Çünkü anlaşılan o ki, anneanne ölmeden önce bu yerden kadastro geçmiş. O tarihte anneanne 8 yaşında, kadastro geçerken de bu gayrimenkuller dayılar adına tescil olunmuş. Anneanne o tarihte çok küçük olduğu için olayın farkında değil. Sonradan da üzerinde durulmamış bugüne kadar böyle gelmiş.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi siz anneannenin mirasçısısınız. Tamam ama onun mallarına sahip olabilmeniz için önce onun bir takım mallara sahip olması lazım. Yukarıda açıkladığım nedenle de anneanne bu gayrimenkullere sahip olamayınca size de intikal eden bir şey kalmıyor. Dava açmışsınız, zaman aşımından reddedilmiş. Zaman aşımı mirasçılık adına değil, kadastro çalışması nedeni ile düzeltme talebinde bulunuyorsunuz ya işte onun için. Çok sık yazdım. Kadastro çalışmalarındaki hataların düzeltilmesi için açılacak davalar 10 yıllık zamanaşımına tabi. Ret kararı bu yüzden. Ret kararı ne zaman çıktı yazmamışsınız. Yasa yollarına başvurma süresi içindeyseniz elinizdeki belgelerle bir meslektaşımın yardımını isteseniz derim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap