SON DAKİKA
SON DAKİKA


Saygı
14.06.2020

Saygı kelime olarak her hangi bir şeye karşı duyulan üstün sevgidir. Benim üzerinde duracağım saygı ise, karşımızdaki bir insana,topluma karşı kişi olarak nasıl saygı duymamız gerektiği.

Saygı ile sevgi kelimelerini birbirinden ayırmamak gerekir. Çünkü sevgi ve sevmekten ve hatta sevilmekten nasbini almamış olan insanda saygı da yoktur sevgi de. Saygı ailede başlar. İnsanın saygılı olması karşısındakine değer vermesi ailenin verdiği ilk kazanımlardır. Çünkü bizim ilk okulumuz ailemizdir.

 Ailede başlayan saygı sokakta insanlar arasında destek görür. Diğer taraftan aile çevre faktörü derken okul hayatı ve eğitim sistemi bizi olğunlaştırırken inanç ve iman yani din etkisi de saygınlığını ve sevgi  duygularını pekiştirir.

Saygı varsa  beraberinde sevgi de vardır. İşte bu birlitelik insanlar arasında güzel ilişkilerin oluşmasının kapılarını açarki çocukluk yıllarında başlayan sevginin doğurduğu saygı alışkanlığı o kişiye de karşı insanların saygı ve sevgi duymasına sebep olur.Bu gibi ailelerin oluşturduğu insanlardan meydana gelen toplumlarda nahoş davranış biçimleri beklenmeyen ve tasvip edilemeyecek kötü davranışlar karışıklık yaratacak hadiseler yok denecek kadar az veya nadir görülür.Tabiki istisnaları var.

 Saygının egemen olduğu  insanlar arasında yardımlaşma, acıları iyi ve kötü günleri paylaşmayı sıkıntıların giderilmesini sevgi çerçevesinde yok etmeyi görürüz. Bu da insan olmanın vazgeçilmez karakter yapılarıdır.

Saygıyı kendisine rehber edinen bir kimse başkalarına sevgide hisseder. Tersi davranışlarda başkalarından da ne saygı nede sevgi görürler. Çıkar ve menfaat için gösterilen saygıdan yarar gelmeyeceği gibi bir anlam da taşımaz.

 Bizler genç insanlar olarak kendimizden küçüklere sevgi gösterirken bizleri eğiten geleceğimizin şekillenmesine yardımcı olan öğretmenlerimize, büyüklerimize, ilişki içinde olduğumuz herkese ve aile büyüklerimize saygılı olmayı elden bırakmamalıyız. Onları saymak, gururlarını incitmemek, kırıcı olmaktan kaçınmak, öğütlerine nasihatlarına önem vermek saygımızın gereği olmalıdır.

Toplumun yaşam biçimi içinde olsun, sosyal aktivite ilişkilerinde olsun hayatın her konumunda ve dini inanç hususlarının  tamamı insanlar arasında saygı ve sevgi temeline oturur. Mutluluğun, huzurun, güzel münasebetlerin, başarının, takdir görmenin yani hayatın temel unsurlarından en önemlisi insanların birbirlerine saygılı davranmaları ile elde edilebilecek olgulardır.

En güzel ahlak en güzel insanlık onuru birbirimizi saymak ve sevmekten geçer. Sevmeyi ve saygıyı karakterimizin en önemli öğesi olarak alalım ve unutmayalım.Saygı göstermeyi bilenler de unutulmasın ki saygı görürler.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap