SON DAKİKA
SON DAKİKA


Doğa
31.08.2020

Tüm canlıların yaşam boyu iletişim içinde bulundukları biyolojik, fiziki ve sosyal bir ortamdır doğal çevre. Bu yapısıyla da canlı varlıkların tümünü çok yakından ilgilendirir ve etkiler. Doğa kendi kuralları çerçevesinde sürekli değişir, gelişir ve kendini yeniden yaratır. İçindeki canlı varlıklar da bu değişimden kaçamazlar. İşte bu nedenle de, en gelişmiş canlı varlık olarak kabul ettiğimiz insan, bu harika doğayı korumak ve kollamak zorundadır.

Fakat üzülerek belirtmek zorundayım ki, bu görevi çoğu kez ihmal etmişiz hatta daha da öteye giderek aksi davranışlarda bulunmaktan da kaçınmamışızdır. Özellikle ülkemiz bu konuda olumsuz gelişmelerin beşiği olmuştur. Gerçekleri gizlemeye gerek yok. Hiç olmazsa bugünden başlayarak, gerek fert gerekse devlet olarak üstümüze düşen görevleri layıkıyla yapmalı ve doğanın geri dönülemeyecek bir şekilde tahribine engel olmaya çalışmalıyız. Özellikle de batı ve güney kıyılarımızda her yaz yaşadığımız orman yangınlarının tekrarından kaçınmanın yollarını ne kadar araştırdık acaba? Bu orman yangınlarının hem doğayı nasıl mahvettiğini hem de turizmimize nasıl balta vurduğunun farkında mıyız? Çoğu insanımızın, yalnızca kereste deposu olarak kabul ettiği ormanların aslında çok önemli ekolojik işlevleri vardır. Oksijen üretirler, erozyonu önlerler, karbondioksit tüketir ve iklimleri düzenlerler. Bu işlevsel değerleri de, odun hammaddesi değerinin iki bin katına eşittir. Bu kısacık örnek bile ormanlarımızı korumanın ne kadar önem arz ettiğini anlatmaya yeter sanıyorum.

Ormanlarımızı bilerek, isteyerek ya da bilinçsizce yakanlara mani olmak ve gerekli mercilere haber vermek en kutsal yurttaşlık görevlerinden biridir. Böyle bir görevi ihmal edenler Allah katında da hoş karşılanmayacaklardır hiç şüphesiz. Ormanlarımızda rant elde ederek arazi kazanımlarının engellenmesi için de devletimiz ve hükümetlerimiz gerekli tedbirleri ivedilikle almalı ve bu konuda daha fazla gecikmemelidir.

3 kuralımızı unutmayalım: Maske-mesafe-hijyen.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap