SON DAKİKA
SON DAKİKA


Akıllı olmak
6.11.2023

Akıl, Allah'ın insanlara bahşettiği en güzel nimettir. Kelime olarak muhakeme etme, kavrayabilmek, beynin işlevlerini yerine getirebilme anlamına gelir. İnsanları diğer canlılardan ayıran en temel özellik akletmesidir, yani akıldır.

Akıl, sağlıklı olan her insanda doğuştan vardır; ancak bazı insanlar diğerlerinden daha akıllı olabilirler. Bunda genetik faktörlerin yanında çevresel faktörler de yer alır. Hatta aklın gelişip ilerlemesinde en önemli etken çevre ve kişinin kendisidir demek yanlış olmaz.

Akıl, çalışmakla, emek verilmekle gelişen bir yetidir. Bir insan problemlerle karşılaştığında o problemlerin üzerine gidip onları çözmek için gücünü zorlarsa aklı gelişir. Bunu sadece matematiksel problemlerle sınırlı tutamayız tabii. Problemden kasıt, çözüm üretilmesi gereken her türlü iş, sıkıntı vesairedir.

Akıllı olmak, insan erdemlerine yakışır bir şekilde davranmak, kendine zarar verecek şeylerden uzak durmak ve faydalı olanla uğraşmaktır aynı zamanda. Akıllı insan nerede nasıl davranacağını bilen insandır. Kendisi için en iyiyi, en faydalıyı seçebilen ve uygulayan insandır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap