SON DAKİKA
SON DAKİKA


Önyargı
15.05.2024

Günümüzde oldukça büyük bir sorun haline gelen ‘Ön Yargı’ kişinin kendisini olumsuz etkilediği gibi sosyal yaşantısını da olumsuz etkilemektedir.

Ön yargı; bir konu veya durum hakkında önceden bir yargıya varmak anlamına gelmektedir. Durum hakkında gerekli bilgi edinmeden ya da araştırma yapmadan, yetersiz, duygusal ve içsel kanıtlara dayandırılarak oluşturulan kalıplaşmış yargılardır. Bireyin direkt olarak yanlılığı söz konusudur. Bu yanlılık olumlu ya da olumsuz olabilir ancak genellikle olumsuz tutumlardan oluştuğu görülmektedir.

Bireyin çocukluktan itibaren edindiği birçok bilgi gelecekteki ön yargısı haline gelir. Bireyin yetiştiği çevre, aldığı eğitim ve yaşadığı hayat düşüncelerini oluşturur.

Ön yargı dediğimiz aslında eski bilgilerin yenileriyle karşılaştığında yalnızca alışkanlıktan dolayı sürdürülen tutumlardır. Düşüncenin davranışa dönüşme hızı oldukça yüksektir. Bu sebeple aslında bireyin kendini ait, doğruluk payı nesnel olmayan inançlarla hareket ediyor olması oldukça yüksek bir ihtimaldir.

Ön yargının temelinde abartı ve mantık dışı düşünceler vardır. Ön yargı, doğru düşünmenin önündeki en büyük engeldir denebilir. Birey ön yargılarından arındığında yaşadığı veya şahit olduğu olayları daha sağlıklı ve objektif bir şekilde algılayıp yorumlayabilir.

Peki bu durumu önlemek için nasıl bir yol izlenebilir?

-       Her şeyden önce ön yargılarınızı kabul etmelisiniz. Zira kabul edilmeyen bir durum sorun teşkil etmez.

-       Empati kurmak ön yargılarınızı azaltmak hatta tamamen kurtulmanızı sağlamak için etkili bir yöntemdir.

-       Ön yargılı olduğunuz kişi veya durumların direkt olarak içinde olmanız onları daha iyi tanıyıp anlamanıza yardımcı olur. “Düşündüğüm gibi olmayabilir mi?”

-       Belki de en temelde kendinizi eleştirmeyi de öğrenmeniz gerekmektedir. Kişisel eleştirilerde bulunarak kendi eksikliklerinizi görmek her insanda birtakım eksikliklerin olabileceğini fark edip durumu kabullenebilirsiniz.

-       Bir başkasına ait bir düşünceyi sahiplenmek yerine, kendi gözlem ve tecrübenizle bir yargıya varmak objektifliğinizi olumlu yönde etkiler.

“Ön yargılı olmak, daima zayıf olmak demektir.” S. Johnson

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap