SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yaz dönemi hamileleri nelere dikkat etmeli?
28.06.2021

Yaz dönemi hamileleri nelere dikkat etmeli? İyi haftalar değerli okurlarım, Haziran ayını bitiriyoruz. Sıcaklıkların yükselmesi ile birlikte nem oranının artışı beraberinde bazı sağlık problemlerini getiriyor. Özellikle hamilelik sürecinde olan kadınlar bu nem ve ısı değişikliklerini daha şiddetli hissetmektedir. Bu hafta hamilelikte yazın nelere dikkat etmeliyiz bunlardan bahsedelim. Bol sıvı tüketilmeli Yaz döneminde en sık yaşanan problem sıcaklıklara bağlı olarak aşırı terleme ve sıvı kaybı. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek istiyorsak günlük 2,5-3 litre sıvı tüketmeye mutlaka dikkat etmeliyiz.

Sıvı alımı hem bebeğin gelişimini olumlu etkilemekte hem de hamilelikte görülen erken doğum ve gelişme geriliği gibi olumsuz durumlardan korunmamıza yardımcı olmaktadır. Su ile birlikte elektrolit kaybı da yaşandığı için maden suyu, ayran, kefir gibi sıvılar da tüketilebilir. Sade suyu tüketmekte zorluk çekiyorsanız limon ve taze nane yaprakları ile suyu zenginleştirerek daha kolay içilir hale getirebilirsiniz. Vücutta ödem oluşabilir. Yaz sıcakları ile birlikte ellerde ayaklarda şişliklerde artış hissedilebilir. Beslenmemizde tuzun azaltılması önemli. Yemeklerde tuz kullanılacaksak iyotlu sofra tuzları kullanılmalıdır.

Ancak eğer yiyecekleri lezzetlendirmek için tuz kullanıyorsak bunun yerine baharatları tercih etmek daha faydalı olacaktır. Günlük yürüyüşler düzenli olarak yapılmalıdır. Sabah akşam bacaklara soğuk su ile duş aldırılması ödemin azalmasına yardımcı olacaktır. Hamileliğin ilerleyen haftalarda ödemin artması gebelik zehirlenmesinin erken habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Taze sebze ve meyve tüketilmeli Öğünlerde taze sebze ve meyve tüketilmeli, kırmızı et, tavuk ve balık her gün protein ihtiyacını karşılamak için alınmalıdır. Haftada en az iki kez balık tüketilmesi bebeğin beyin gelişimi için gerekli olan omega 3 ve 6 sağlanması için çok önemlidir. Balığa yeterince öğünlerde yer veremiyorsak takviye gıda olarak alınmalıdır. Kuru tahıllar ve baklagiller zengin vitamin kaynağı olarak tüketilmelidir.

Ayrıca süt ve süt ürünleri kalsiyum kaynağı olarak alınmalıdır. Güneş D vitamini kaynağı Yaz döneminde direk güneş ışığından faydalanmayı ihmal etmeyelim. Bebeğimiz ve kendimiz için gerekli olan D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışığıdır, unutmayalım! Güneş ışığının direkt tenimize en az 15 dakika temas etmesi gerekli vitamin sentezi için önemlidir. Yaz aylarında dışarıdan tüketilen gıdalardan ya da çeşme suyundan mide ve barsak sistemini etkileyecek enfeksiyonlar alınması riski bulunur. Özellikle hamilelik döneminde bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için vücut bu tarz enfeksiyonlara daha açıktır. Sağlığımız korumak için tavuk, mayonezli gıdalar ve dondurma gibi besinleri tüketirken oldukça dikkatli olmak gerekir.  Sağlıklı bir hamilelik için sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanında, düzenli egzersiz ve uykunun da gerekli olduğu unutulmamalıdır. Bebeğinizle birlikte nice güzel yaz ayları geçirmeniz dileğiyle konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap