SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tıpta sanatın yeri
12.07.2021

İyi haftalar değerli okurlarım,

Hekimlik mesleğini icra ederken sanatın etkilerinden faydalanmak çok eski dönemlere dayanmaktadır.  Bimarhanelerde musiki, kuş ve su sesinin iyileştirici etkilerinden faydalanılan dönemler çok gerilerde kalmış olmakla birlikte tarihin eski dönemlerinden beri sanatın pek çok dalı hastalara şifa sunmak, tedavi edilmesi mümkün olmayan hastalıklara umut olabilmek için denenmiştir.

Sanat evrenseldir ve sanatın tedavi edici yönü de evrensellik kavramını içinde barındırır. Sanat terapi ifade etmekte zorlandığımız duyguların resim, müzik, dans gibi sanatın huzur verici gizemli yolu ile tedaviye katılması olarak ifade edilebilir. Sanat terapiler kişiye kazandırdıkları olumlu duygular ile iyilik haline katkıda bulunur ve günümüzde çok sayıda tıp alanında yaygın kullanım görmektedir.

Sanat terapinin faydaları

Duyguların sanat ile dışa vurumu özgüveni arttırır, sorunlar ile yüzleşme, endişe ve korkuları yenmemizi sağlar. Sanatla meşguliyet fiziksel becerileri geliştirerek yeteneklerimizi arttırır ve stresi azaltır. Dünyaya bakış açımızı değiştirerek konsantrasyon yeteneğimizi güçlendirir.

Ağrı ile baş etmekte, uzun süreli kronik ağrıyı azaltmakta görsel sanatlar ve müziğin diğer terapi teknikleri ile benzer etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Ayrıca doğum sırasında hissedilen ağrının azaltılması ve doğum sürecinin daha hızlı ilerlemesi için farklı müzik tekniklerinden ve musiki makamlarından fayda sağlamak mümkündür. Ney müziğinin tınısının doğum sürecini kolaylaştırdığı ve ağrı hissini azalttığı bilinmektedir. Müziğin yarattığı rahatlatıcı etkine yoğun bakım hastalarında, ameliyat sırasında hasta konforunu arttırmakta ya da diş tedavisi sırasında sıklıkla başvurulmaktadır.

Sanat terapi kanser hastalarında sıklıkla kullanılır

Kanser hastalarında hastalığı kabullenme, stresi yönetme ve hastalığın komplikasyonlarının tedavisinde sanatın farklı alanlarından faydalanmak mümkündür. Resim terapi duyguların, iç dünyanın dışa vurumunda en önemli araçlardan biridir. Duyguların sessiz ve sözsüz olarak aktarılmasında resim, çizim, boyama, ebru, fotograf en kullanışlı araçlarıdır. Meme kanseri hastalarında sanat terapinin stres, depresyon ve duygu durum bozukluğunu ve kemoterapiye bağlı bulantı kusma gibi yan etkileri azaltarak yaşam kalitesini arttırdığı gösterilmiştir.

Görsel sanatların oluşturduğu yaratıcılık öfke, terk etme, kayıp gibi duyguların dışa vurulmasında faydalı etkileri mevcuttur. Uzun süreli infetilite tedavisi gören çiftlerin yaşadıkları hayal kırıklıkları ve streste müzik, dans, yaratıcı yazma, drama gibi sanat dalları kullanılmış ve stres düzeyinde azalma ve rahatlama sağladığı gösterilmiştir. Travma sonrası stres bozukluklarında da sanat ile duyguların dışa vurulmasında önemli fayda sağlamaktadır.

Bibliyoterapi ve okuma terapisi kitapların ve edebi eserlerin terapi yapıcı etkilerinden yararlanarak sorunları çözmekte kullanılır. Bireyin kendinde var olan sorunların farkına varması ve çözüm yolları bulması için önemli araçlardır. Günümüzde cinsel problemler ve özellikle vajinismus hastalarında sıklıkla kullanılan ve başarı oranı yüksek tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

‘’Sanat ruhun gıdasıdır’’ sözünden yola çıkarak sanat hayatın her alanında olduğu gibi tıpta da kullanılan ve insanda hem ruhen hem de bedenen iyilik hali sağlayan önemli araçlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap