SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tam kapanmada sağlıklı beslenmeye dikkat!
3.05.2021

Günlük vaka sayılarının her geçen gün artarak devam etmesi kaçınılmaz olan tam kapanma kararının alınmasına neden oldu. Yirmi gün sürecek olan bu dönemde vaktimizi evimizde ailemizle sevdiklerimizle birlikte geçireceğiz. Her ne kadar sokağa çıkma yasağı şeklinde olmasa da vaktimizin büyük bir kısmı hareketsiz ev içinde geçecek. Ramazan ayının da devam ediyor olması tamamiyle günümüzü iftar saatine odaklayarak geçirmemize neden olacak. Tam kapanma döneminde gereksiz kilo alımından kaçınmak için bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Oruç tutmak hem bedenin hem de ruhun temizlenmesinde çok önemli. Ancak iftar ve sahur saatlerinde gereksiz aşırı miktarda besin tüketilmesi bu sürecin vücudumuz üzerinde olumsuz etkiler oluşmasına neden olabilir. Öğünlerde dengeli beslenmeyi ihmal etmeyelim ve gereksiz yere kalorisi yüksek tatlılar ve hamur işlerinden uzak duralım. Glüteni tüketimini kısıtlayın Özellikle unlu gıdaları tüketirken dikkat edilmesi gereken tam buğday içermesi sadece beyaz un bulunduran gıdalarda gluten oranı yüksek olması hem gereksiz yere yüksek kalori alınmasına neden olmakta hem de besleyiciliğini düşürmektedir. Tam buğday ya da çavdar içeren gıdalarda hem B vitaminleri hem de protein oranı daha yüksektir ve uzun süre tokluk hissinin devam etmesine yardımcı olur. Her zaman aldığımız besinler ile tükettiğimiz kalori arasında bir denge olmasına dikkat etmek gerekir.

Eğer yoğun tempolu bir çalışma düzenimiz varsa kalori artırımı yapmak gerekirken, daha sakin bir yaşantımız var ise günlük kalorimizi kısıtlamamız aşırı kilo alımından bizi koruyacaktır. Öğünlerde tükettiğimiz ekmek ya da unlu gıdaların miktarı bu nedenle önemlidir, aşırıya kaçmadan yettiği kadar tüketmek gerekir. Tatlı krizlerine dikkat Ramazanda en önemli problemlerden biri tatlı krizleridir. Tatlı tüketimi vücutta dopamin adı verilen haz almayı sağlayan bir hormonu salgılatmaktadır.

Dopamin mutluluk veren bir hormon olduğu için vücut daha fazla hormon salgılamak için bu eylemi sürekli tekrar etmek ister ve bu nedenle krizler halinde tatlı canımız ister. Eğer tatlı tüketiminde kendinizi sınırlayamıyorsanız bu krizleri azaltmanın en doğru yolu tatlıdan uzak kalmaktır. Evinizde tatlı krizine neden olacak ürünleri bulundurmamaya dikkat edin. Tatlı tüketilecekse de içinde şeker ve un  yerine daha az kalori bulunduran öğeler ile değiştireceğimiz tatlıları tüketmeliyiz. Özellikle meyve ve sütlü tatlılar daha az kalori almanızı sağlayacaktır.

Meyve tüketmek önemli ama! Meyve tüketiminde de dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Meyve içinde früktoz dediğimiz şeker türü vardır. Günlük karaciğerde 15 gram früktoz işlenebilir. Bundan daha fazlası karaciğerde yağlanmaya yol açar. Bu nedenle meyve tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekir. Meyveler aç karnına akşamüzeri tüketilmelidir. Mide doluyken meyve şekerini almak midede fermente olarak meyve sarhoşluğuna neden olabilir. Önerilen günde 1-2 porsiyon meyve tüketilmesi önerilir.

Greyfurt, çilek, böğürtlen, nektari, ananas gibi meyvelerin 1 porsiyonu 5 gramın altında früktoz içerir. En yüksek früktoz oranı muz, incir, üzüm ve elmadır. Beslenme yanında bol su tüketimini ihmal etmemek gerekir. Su vücuttan toksinlerin, zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında çok önemlidir. Günde yaklaşık 8-10 bardak su tüketilmelidir. Ayrıca günde en az on bin adım atmak hareketsiz kalmak da sağlıklı yaşamın parçalarını oluşturuyor. Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap