SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sigaranın Kadınlara Özel Zararları
19.07.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta sizlere toplum sağlığı için önemli bir risk oluşturan bir bağımlılık olan sigaranın kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini anlatacağım. Her yıl beş milyondan fazla kişi sigara nedeniyle ölmekte bu ölümlerin 1,5 milyonunu kadınlar oluşturmaktadır. Sigara içen insanların yaklaşık yarısı sigara ile ilişkili hastalıklar nedeniyle beklenenden daha erken ölmektedir. Sigaranın kadın sağlığı üzerinde olumsuz etkileri sadece kanser, solunum ve kalp damar sistemi üzerinde değildir. Bunun yanında üreme çağı, gebelik ve menopoz dönemlerinde de pek çok istenmeyen etkileri görülmektedir.

Sigaranın üreme fonksiyonları üzerine etkisi

Sigara doğurganlığın azalmasına yol açar. Gebe kalma oranını azalttığı gibi gebe kalmaya yardımcı tedavi yöntemlerinin de başarısını azaltmaktadır. Sigara bağımlılığı olan kadınların FSH denilen yumurta havuzu hakkında bilgi veren hormon düzeyi yaşıtlarına göre yüksek düzeydedir. Yani yumurtalık fonksiyonları aynı yaşta ki kadınlara göre daha kötüdür. Yardımla üreme teknikleri içinde uygulanan yumurtlama tedavilerine daha kötü yanıt verirler. Tedavi sonucu oluşan yumurta sayıları daha az sayıdadır. Bu durum tedavi başarısını olumsuz etkilemektedir. Yumurtaların döllenme oranları daha düşüktür. Döllenen yumurtaların rahim duvarına tutunma oranı yine sigara içmeyen kadınlara göre daha düşüktür. Bu olumsuz durumların tümü gebelik oranlarına yansımakta ve daha az gebelik elde edilmektedir. Ayrıca sigaranın sağlıklı yumurtalar içindeki gen yapıları üzerinde oluşturduğu değişiklikler nesilden nesile aktarılarak çocuklarının hatta torunlarının hayatlarını riske atacak problemlere yol açmaktadır.

Sigara riskli gebeliğe yol açar

Sigara özellikle artan anne yaşı ile birlikte düşük ve dış gebelik riskini arttırmaktadır. Sigaranın içinde 4000’e yakın zararlı madde bulunmaktadır. İçinde bulunan nikotin kadmiyum ve hidrokarbonlar gebeliğin rahim içine sağlıklı yerleşmesine engel olur. Plasenta dediğimiz bebeğin beslenmesini sağlayan organın sağlıksız gelişimine neden olur. Ayrıca anne kanından zararlı maddelerin kolayca bebeğe geçmesine neden olarak bebeğin anne karnında zehirlenmesine yol açar. Bebeğin eşinin anne rahminde erken ayrılmasına ya da yanlış yerleşmesine yol açarak hem anne hem de bebeğin hayatını tehdit eder. Ayrıca bebekte gelişim geriliğine yol açabilir. Gebelik zehirlenmesinin oluşumuna neden olur.

Gebelik planlayan anne adaylarının en az üç dört ay öncesinden sigarayı bırakmaları gerekmektedir. Emzirme döneminde de sigara içmemeye özen gösterilmelidir. Anne sütü miktarını önemli düzeyde azaltır. Ayrıca sigara içen kadınların daha az süre bebeklerini emzirdiği tespit edilmiştir.

Sigara adet düzensizliklerine yol açar

Sigara içen kadınlarda adet düzeni ile ilgili bozukluklar daha sık gözlenmektedir. Yumurtalık fonksiyonlarını olumsuz etkilemesi düzensiz kanamalara yol açar. Adet dönemi sigara içen kadınlarda daha sancılı geçmektedir. Yumurtalık üzerinde ki tahribat geri dönüşümsüzdür. Sigara içilen süre ile doğru orantılı olarak tahribat artmaktadır. Beş yıldan daha uzun süreli günde 15 adet ve üzerinde sigara içen kadınlarda menopoz 4 yıl erken görülmektedir. Menopoz döneminde sıcak basma şikayetleri sigara içen kadınlarda daha sık görülmektedir.

Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açan HPV enfeksiyonu daha sıklıkla görülmektedir ve rahim ağzı kanserine ilerleme süreci oldukça hızlıdır. Ayrıca sigara içen kadınlarda kalp damar sistemi olumsuz etkilenmekte kalp krizi felç geçirme riski artmaktadır. Kemik erimesi ve buna bağlı kemik kırıkları menopoz döneminde daha sıklıkla görülmektedir. Cilde giden kan miktarını azalttığı için ciltte kırışıklıklar ve renk değişiklikleri daha sık görülmektedir.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap