SON DAKİKA
SON DAKİKA


Probiyotiklerin kadın sağlığı üzerine etkileri
9.08.2020

 
İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta probiyotiklerden ve kadın sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden bahsedeceğim. İlk olarak probiyotiklerin ne anlam ifade ettiğini açıklayalım. Probiyotikler vücudumuzda yer alan faydalı bakterilerin denge içinde yaşamalarını sağlamaktadır. Bakterilerin en fazla bulunduğu yer sindirim sistemidir bu bölgedeki probiyotik dengesi sindirim sistemi üzerine önemli etkileri bulunmakta ve hastalıkların engellenmesine fayda sağlamaktadır. Aldığımız besinlerin emilimi, kilo kontrolü ve barsak sistemindeki hastalıkların engellenmesinde doğal probiyotiklerin tüketilmesi çok önemlidir.

Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir!

Bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni gibi çalışır tükettiğimiz gıdalar ve beslenme çeşitliliğimiz sağlığımızın ve yaşam kalitemizin en önemli belirleyicileridir. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesinde barsak sağlığı çok önemlidir, bağışıklık sisteminin hücrelerinin %70’i bağırsaklarda yer almaktadır.

Probiyotiklerin etkinlikleri türüne ve miktarına göre değişiklik göstermektedir. Vücudun probiyotik dengesinin bozulması pek çok hastalıkla ilişkili bulunmuştur. Özellikle depresyon otizm,  kaygı ve stres bozuklukları, yüksek kollesterol düzeyleri, kalp damar hastalıkları, cilt hastalıkları,alerjik hastalıklar tekrarlayan enfeksiyonlar gibi pek çok durum sayılabilir.

Tekrarlayan enfeksiyonların nedeni eksikliği olabilir
Probiyotik dengesinin doğurganlıkla yakın ilişkili olduğu gösterilmiştir. Vajinal akıntıların büyük kısmı probiyotik eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmakta ya da sürekli tekrarlamaktadır. Ancak akıntı tek başına doğurganlığı etkilememektedir. Kısırlık tedavisi uygulanan kadınlar da yapılan değerlendirmeler rahim içinin de kendine has bir bakteri ortamı olduğunu göstermiş ve bu ortam da meydana gelen değişikliklerin gebe kalma ya da hamileliğin devam etmesinde problemlere yol açtığı tespit edilmiştir. Kısırlık için açıkça bir neden tespit edilemeyen kadınlarda probiyotik kullanımının rahmin içindeki bakteriyel dengeyi düzenleyerek gebelik şansını arttırdığı ortaya konulmuştur.

Probiyotik eksikliği kısırlığa neden olabilir!

Polikistik over sendromunun da yine mikrobiyota olarak isim verilen faydalı bakteriyel ortamın dengesindeki bozukluğa bağlı olarak bağırsak florasının dengesizleşmesi ile ilişkilidir. Buna bağlı olarak besin emiliminin bozulması ve beraberinde insülin direncinin ortaya çıkması ile hastalığın geliştiğini ileri süren çalışmalar mevcuttur.

Gebelik sürecinde de sağlıklı bir bakteriyel ortam ve probiyotik tüketimi sağlıklı bir hamilelik döneminin en önemli anahtarıdır. Bu şekilde erken doğum, gebelik şekeri,gebelik zehirlenmesi,  su kesesinin erken açılması gibi pek çok riskli durumdan korunma sağlanabilir. Ayrıca mikrobiyotası sağlıklı olan annelerin normal doğum ile dünya ya gelen bebekleri bu doğal bakteri örtüsünü annelerinden aldıkları için daha sağlıklı bir çocukluk dönemi geçirmektedirler.

Doğal probiyotikler nasıl tüketilmelidir.

Probiyotikleri hem gıdalardan hem de takviye ürünlerden alabilirsiniz. Süt ürünleri ve kefir en önemli probiyotik kaynaklarıdır. Tabi ki ev yapımı kefir, ayran  ve yoğurt tüketilmesi en önemli probiyotik kaynağını oluşturur. Ayrıca tarhana, soya ürünleri, turşular gibi fermente gıdalarda da bol miktarda probiyotikler bulunmaktadır. Probiyotikler tablet , kapsül ya da kuru formda da alına bilmektedir. Probiyotiklerin düzenli ve sürekli tüketimi önemlidir. Günlük beslenme alışkanlıklarımızda yeterince kullanıldığı zaman ancak kalıcı etkilerini görmek mümkün olmaktadır.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap