SON DAKİKA
SON DAKİKA


Pembe Kurdele Hareketi
18.10.2021

İyi  haftalar değerli okurlarım,

Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak kabul edilmiştir. Pembe kurdele ile simgelenen meme kanserine ait pek çok farkındalık ve eğitim etkinlikler Ekim ayı içinde düzenlenmektedir.

Pembe kurdele tüm kadınlar için öneme sahip çünkü her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Yani yakınlarımızda tanıdıklarımızda bu hastalığa rastlamak ve hastalık sürecine dair yaşanılan olumsuzlukları tecrübe etme olasılığımız çok yüksek. Erken tanı ile meme kanserinden kurtulmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün öyle ise meme kanserinin belirtilerine bir göz atalım.

Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Meme kanseri en sık görülen kadın kanseri ve en sık belirtisi de memede ele gelen kitledir. Ayrıca meme ve meme başının görünümünde değişikliklere ve hassasiyete neden olabilir. Meme cildinde kızarıklık ve şişlik yapabilir, meme başı akıntısı ya da meme ucunda çekinti, içe dönüklük oluşabilir. Yeni oluşmuş bir meme başı akıntısı mutlaka önemsenmelidir.

Meme kanseri erken tanı konulabilen bir hastalıktır. Ülkemizde ve dünyada uygulanan tarama programları ile meme kanserini çok erken dönemlerde tanımak ve tedavi etmek mümkündür. 40 ya üzeri tüm kadınların iki yılda bir mamografi yaptırması meme kanserinin taramasında kullanılan en sık yöntemdir. Ücretsiz olarak yapılan bu hizmete KETEM merkezlerinden ulaşmak mümkündür.

Kendi kendine yapılan meme muayenesi meme de oluşan değişikliklerin erken tanınmasında çok önemlidir. Meme muayenesi her ay düzenli olarak yapılması memede oluşan değişikliklerin erken tanınmasını sağlayacaktır.

Meme kanseri ailesel geçiş gösterir!

Meme kanseri genetik geçişli kanser tiplerinden biridir. Özellikle anne, teyze, kız kardeş gibi yakın aile bireylerinde meme kanseri görülmesi kansere yakalanma riskini arttırmaktadır. BRCA1 ve BRCA2 genleri taşıyıcısı olan kadınlarda meme kanseri görülme riski artar. Bu nedenle yakın akrabalarında meme kanseri olan bireylerin erken yaşta takip programına alınması önemlidir.

Meme kanseri geçiren kadınlarda rahim, yumurtalık ve barsak kanserine yakalanma riski de artabilir. Genetik yatkınlık nedeniyle birkaç farklı kanser odağı görülme riski mevcuttur. Bu nedenle meme kanseri tanısı konulan kadınlar diğer kanser tipleri içinde yakın takip edilmelidir.

Kanserden korunmak mümkün mü?

Sağlıklı ve dengeli beslenme ve düzenli yapılan egzersiz kanserden korunmak için çok önemlidir.

Aşırı kilolu kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır. Meme kanseri gelişiminin altında yatan östrojen adı verilen kadınlara özgü bir hormondur. Bu hormonun vücutta fazla salgılanması kanser riskini arttırmaktadır. Yağ dokusu vücutta en çok östrojen salgılayan yapıdır ve ne kadar fazla yağ dokusu varsa kanser riski o kadar artmaktadır.

Kozmetik ürünlerde bulunan paraben, sentetik renklendirici, SLS, parfüm, ftalat gibi kimyasallar, saç bakım ürünleri ve ojelerde bulunan bazı maddeler ve temizlik ürünlerinin de meme kanseri ile ilişkili olduğu biliniyor. Tüketim malzemelerinin içerikleri dikkatle incelenerek kullanılması kanserden korunmak için oldukça önemlidir.

Meme kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Pembe kurdelemize sahip çıkalım, düzenli yapılan muayene ve iki yılda bir yapılan mamografi ile kanserden korunalım.

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap