SON DAKİKA
SON DAKİKA


Omega 3 mü? Balık yağı mı?
19.04.2021

İyi haftalar değerli okurlarım,

Sağlıklı yaşam için olmazsa olmazımız dengeli beslenme. Dikkat edilmesi gereken karbonhidrat, yağlar ve proteinlerin denge içinde alınması ve beraberinde vücudun ihtiyacı olan ve ancak besinlerle alınabilen vitamin ve minareller gibi temel öğelerinde bu beslenme düzeninin içinde yer almasıdır.

Son zamanlarda sıklıkla konuşulan omega 3 bu haftaki yazımın konusu.  Omega 3 vücudumuz için hayati öneme sahip bir yağ asiti ve ancak besinler ile alınabilmekte. Omega 3 tüm yaş grupları için gerekli ancak özellikle çocuklar, gençler, hamile kadınlar için yeterince tüketilmesi çok önemli.

Omega 3’ün faydaları nelerdir?

Kalp damar sağlığı için oldukça önemli olan omega 3 kanda buluna trigliserit isimli yağları düşürmekte ve iyi kollesterol olarak bilinen HDL düzeyini arttırarak damar sertliğine karşı koruyucu etki göstermektedir. Kansere karşı koruyucu olduğu bilinen Omega 3 bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuklarda iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir. Depresyona iyi geldiği ve yetişkin insanlarda da konsantrasyon eksikliğini ve dikkat dağınıklığını giderdiği Alzheimer hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.

Kadınlarda hem hamilelik ve emzirme döneminde hem de menopoz döneminde oldukça fazladır. Bebeğin beyin ve sinir sitemi gelişiminde çok hayati öneme sahiptir. Ayrıca gebelik dönemindeki depresyon ve lohusalık hüznü üzerinde de faydalı etkisi vardır. Eğer yeterince balık tüketimi yoksa mutlaka hamilelik ve emzirme döneminde Omega 3 takviyesi kullanılmalıdır.

Menopoz döneminde ise Omega 3 hem artan kalp damar hastalığı riskini azaltıcı etkiye sahiptir hem de bu dönemde sıklıkla ortaya çıkan aşırı unutkanlık, çökkün ruh hali üzerine olumlu etki sağlamaktadır.

 Omega 3 hangi besinlerde bulunur?

Omega 3’ün üç farklı formu vardır. DHA ve EPA balık ve deniz ürünlerinde bulunurken ALA keten tohumu, soya, ceviz ve semiz otunda bulunur. Eğer haftada en az iki kez düzenli balık tüketiliyorsa DHA ve EPA almak gerekmiyor. Somonda 4gr, uskumru 3 gr, sardalyada 2,2 gr hamside 1 gr , Chia tohumu 5 gr, cevizde 2,5 gr, keten tohumu 2,3 gr yüz gram içinde omega 3 bulunmaktadır.

Takviyelerde neye dikkat edelim?

Alına ürün balık yağı olabilir ya da sadece omega 3 içere bilir. Burada ürün içerisinde omega 6 ve omega 9 olmamasına dikkat edilmeli. Çünkü omega 6 ve 9 besinlerde bolca bulunmaktadır. Omega 3 içeriğinde DHA/EPA oranı 2/3 olmalı ve toplam DHA ve EPA içeriği 1 gram olmalıdır. Günlük takviyede içeriğin 1 gram olması yeterlidir. Ancak tedavi amacıyla kullanılıyorsa hekim tavsiyesine göre 2 ya da 3 gram alınmalıdır.  Balık yağı alırken de mutlaka Omega 3 oranına bakılarak alınmalıdır. Ayrıca ürün trigliserit formunda olmalıdır.

Beyin ve sinir sistemi üzerine etkisi için Omega 3 kullanılacaksa mutlaka DHA içeriği fazla olan kullanılmalıdır. Diğer etkileri için kullanılacaksa EPA içeriğinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir.

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap