SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kollajen nedir?Ne işe yarar?
1.03.2021

Merhaba değerli okurlarım uzun bir aradan sonra tekrar birlikteyiz,

Kovid-19 pandemisi ile tanışmamızın üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Bu süreç hepimize sağlıklı yaşamın, temizliğin ve bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu öğretti. Sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olan vitaminler ve takviye besinler artık günlük yaşamımızın birer parçası haline geldi. Neredeyse sağlıklı yaşam için takviye ürün alma çılgınlığı başladı diyebiliriz ve her geçen gün hayatımıza yenileri girmeye devam ediyor. Sizlere bugün ki yazımda son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz, sürekli sosyal medyada ya da televizyondan reklamlarına rastladığımız KOLLAJEN’den ve ne amaçla kullanılması gerektiğinden bahsedeceğim.

KOLLAJEN nedir?

KOLLAJEN vücudumuzda üretilen ana proteinlerden biridir ve toplam protein miktarımızın %25’ini oluşturur. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin bir arada bulunmasını sağlayan bir destek maddesidir. Vücutta 20 farklı tipte KOLLAJEN bulunmaktadır. Her KOLLAJEN tipinin farklı dokularda farklı görevleri bulunmaktadır. Örneğin tip 1 kollajen ciltteki kollajenin büyük bir kısmını oluştururken, eklemler ve kas dokusunu destekleyen bağ dokusunda ise Tip 2 kollajen bulunmaktadır.

KOLLAJEN ne işe yarar?

Kollajen vücutta destek görevi gören bir yapıdır. Cildin elastikiyetini sağlamaktadır. Eklemlerin bütünlüğünün korunmasında görev yapar. 30 yaşından sonra vücutta KOLLAJEN sentezi azalmaktadır. Hareketsizlik ve stres KOLLAJEN üretimini olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Özellikle cildin yaşlanmasını geciktirmek ve güçlü eklemlere sahip olmak için günlük düzenli olarak KOLLAJEN tüketmemiz gerekmektedir. İnsan vücudunun günlük ortalama KOLLAJEN ihtiyacı 10 gramdır. Bu ihtiyaç vücuttaki tüm dokuların kullanması gereken toplam ihtiyaçtır. Eğer günlük KOLLAJEN tüketimi 2,5 gramın altında ise vücut temel ihtiyacı olan organlarda kullanacağı için cilde yeterince KOLLAJEN ulaşmaz.

KOLLAJEN nasıl kullanılmalıdır?

KOLLAJEN bir proteindir ve vücuttaki proteinlerin %25’ini oluşturmaktadır. Kalorisi düşüktür ve kullanımı kilo alımına yol açmaz. Isıya maruz kaldığında jelatinimsi bir hal alır ve sindirilmesi kolaylaşır. Hazır ürünlerde mikropartiküllere bölündüğü için vücut tarafından emilmesi mümkündür. Tip 1 KOLLAJEN balık ve sığırdan elde edilir, tip 2 kollajen ise tavuktan elde edilmektedir. KOLLAJEN piyasada tablet, sıvı ve toz şekli bulunmaktadır. En yoğun KOLLAJEN içeriği toz formlarında bulunmaktadır. KOLLAJEN ürünleri alırken içeriğindeki KOLLAJEN miktarına dikkat edilmelidir. Eğer içerikte 2,5 gramın altında KOLLAJEN bulunuyorsa beklenen etkiyi oluşturmaz. Ayrıca antioksidanlar ile tüketimi emilimi arttırır bu nedenle D vitamini, C vitamini, biyotin, N-asetilsistein gibi ürünler ile tüketilmesi etkinliğini arttırmaktadır.

Kollajen alırken içinde früktoz bulunmamasına yani şeker içermemesine dikkat etmek gerekiyor. Şekerli kollajenler fayda yerine zarar getirdiği unutulmamalıdır. Kollajen tüketildiği dönemde karnabahar , brokoli, lahana, turp, sarımsak, soğan tüketilmesi de emilimini arttırmaktadır.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap