SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hangi aşıyı yaptıralım?
24.05.2021

İyi haftalar değerli okurlarım, Yirmi günlük kısıtlama sonrasında yeni normalleşme önlemleri ile günlük hayatımıza devam ettiğimiz bir süreçteyiz. Pandemi ile mücadelede elimizdeki en önemli silah aşı. Toplumun yaklaşık %75-80’i aşılandığında ancak toplumsal bağışıklanma söz konusu olacaktır. Bu konuda hepimize sorumluluk düşüyor. Aşıya ulaşım sağlayabiliyorsak eğer tereddüt etmeden aşılanmamız çok önemli.

Peki ama hangi aşı?

Aşı için randevu aldığımızda ise karşımıza bir soru çıkıyor Biontech mi Sinovac mı? Bu konuda fikir birliği olmadığı ve  her kafadan bir ses çıktığı için insanları daha çok kararsızlığa itiyor.

Ülkemizde daha yaygın olarak kullanılan ve saklama koşulları daha kolay olduğu için her merkezde ulaşım sağlanabilen Sinovac aşısı ile ilgili bilimsel verileri baktığımızda ülkemizden ve Brezilya, Endonezya gibi kullanan ülkelerden gelen veriler Sinovac aşısı uygulanan kişilerde hastaneye yatış oranlarının %100 azaldığını göstermiştir. Hacettepe üniversitesinin yaptığı açıklamada aşının etkinliği %83.5 olarak tespit edilmiştir. Aşının koruyuculuğu Biontech ile kıyaslandığında bir miktar düşük olmakla birlikte aşılandıktan sonra hastalanan kişilerin ağır hastalık geçirme oranlarının çok düşük olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış.

Biontech ile ilgili ilk yayınlanan etkinlik oranları %95 olarak bildirilmiş. Sinovac ile kıyaslandığında daha yüksek koruyuculuk oranlarına sahip olan bir aşı. Ancak -70 derecede saklanması gerektiği için aşı uygulanan her merkezde ulaşımı mümkün değil. Hastane bünyesinde Biontech ile aşılanabiliyor.

Diğer bir problem ise alerjik bünyeye sahipseniz aşıya karşı reaksiyon geliştirme riski yüksek. Bu nedenle aşılandıktan sonra 30 dakika kadar gözetim altında kalmanız gerekiyor. Ancak obezite, kalp hastalığı, ağır kronik hastalıklarda aşının koruyuculuğu daha düşük olacağı için Biontech gibi etkinliği yüksek aşı ile aşılanmaları koruyuculuğu arttıracaktır.

Yeni mutasyonlar üzerine etkisi nedir?

Biontech ve Sinovac için yeterli veri olmamakla birlikte yaygın kullanılan ülkelerde yeni mutasyonlara karşıda koruyuculuk sağlandığı ve ağır hastalık oranlarının düşük olduğu gösterilmiştir. Özellikte İsrail’de yapılan aşılanmada İngiliz mutasyonuna karşı Brezilya da ise Güney Afrika mutasyonuna karşı yüksek koruyuculuğu gösterilmiştir.

Yan etkileri nasıl

Aşıda en sık gözlenen yan etki lokal olarak ortaya çıkan ağrı şikayetidir.  Sinovac ile ilgili ciddi yan etki bildirilmemiş. En sık görülen yan etkiler yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı ve ateş olarak bildirilmiş. Biontech ise bildirilen yan etkilerin en önemlisi alerjik reaksiyon yaklaşık %2 oranında. Norveç’te bildirilen 23 ölüm vakası var ancak bu kişiler çok yaşlı ve genel durumu düşkün insanlar olarak bildirilmiş. Bunun dışında Amerika’da ise 20 olguda kan pıhtılaşma hücrelerinde düşüklük tespit edilmiştir.

Aşının gebelik ve emzirme döneminde kullanımı

Kovid enfeksiyonu gebelikte ağır seyrettiği ölüm riskinin arttığı bilinmekte. Bu nedenle aşıya ulaşımı olan ve enfeksiyon için yüksek risk grubunda olan anne adaylarının aşılanması önemli. Hamileliğin ilk üç ayı dışında aşılanma bebeğin yan etkilerden korunması için daha uygun olacaktır. Emzirme döneminde de yüksek risk grubunda olan annelerin aşılanması önerilmektedir.

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap