SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gebelerin korona virüsü için dikkat etmesi gerekenler
15.03.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

İnsanlık olarak zor günler geçiriyoruz. Bu hafta yaygın bir salgın hastalık haline gelen ve pandemi olarak kabul edilen korona virüsten ve gebelerin dikkat etmesi gerekenlerden bahsedeceğim.

Korona virüs ailesi soğuk algınlığından şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına kadar farklı derecelerde hastalıklara yol açmaktadır. Günümüzde salgın hastalık yapan ve COVID-19 olarak isimlendirilen tipi enfekte bireylerden yakın temas ile geçmektedir. Virusun alınması ile hastalık oluşması arasında yaklaşık 14 gün süre geçmektedir. Hastaneye yatırılan hastalar genellikle 49-56 yaş aralığındadır ve altta yatan başka hastalıkları da mevcuttur. Çocuklarda hastalık nadiren gözükmektedir. Ateş, öksürük, kas ağrıları, başağrısı ve ishal bulgular arasındadır.

Hastalık nasıl bulaşır?

Enfekte kişilerin hapşırma ya da öksürmesi ile oluşan damlacıkların solunması ile bulaşmaktadır. Giysilerden ve eşyalardan bulaşabilir. Temas edilen yüzeylerde uzun süre canlı kalabilir. El hijyeni bu nedenle çok önemlidir.

Gebelerde nasıl bulgu verir

Hastalık gebelerde de genellikle yüksek ateş, öksürük, kas ağrısı, başağrısı gibi normal yetişkinlerdeki belirtileri göstermektedir. Hastaların büyük çoğunluğu yüksek ateş ve öksürük nedeniyle hastaneye yatırılır. Ateş ve solunum yolu şikayetleri olan gebe kadınlar mutlaka değerlendirilmelidir. Maske böyle bir durumda mutlaka takılmalıdır.

Hastalık şüphesinde kişilerin izolasyonu bulaşın önlenmesi için önemlidir. Gebelerde hastalığın daha hızlı bir seyir izlemesi muhtemeldir. Gebelerde korona şüphesi var ise hem anne hem de bebeğin yakın takibi önemlidir. Oksijen desteği ve sıvı takviyesi yapılmalıdır. Şuana kadar gebelerde bildirilmiş ölüm sayısı 18’dir. Bebeğe anneden bulaş gösterilememiştir.

Korunma için hijyen önemli!

Korona virüsten korunmanın en önemli yolu temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi. Ellerinizi en az 20 saniye su ve sabunla sık sık yıkayın. Soğuk algınlığı belirtileri olan kişilerden en az 3-4 adım uzakta durun, kapalı ortamları sık sık havalandırın, kıyafetlerinizi 60-90 derece sıcaklıkta yıkayın, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendillerle kapatın, ellerinizle yüzünüze dokunmayın.

Yurt dışı seyahatleri iptal edin, eğer seyahatten gelmişseniz ilk 14 günü evinizde geçirin,  sıkça dokunulan kapı kolu, lavabo gibi yerleri deterjan ve suyla temizleyin, kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın, sarılma ve tokalaşma gibi yakın temaslardan uzak durun. Bol bol su için, uyku düzeninize dikkat edin, sağlıklı beslenin.

 Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa maske takarak sağlık kuruluşuna başvurun. Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlı ve kronik hastalığı olanlara temas etmeyin ve maske takmadan dışarı çıkmayın.

Sevdiklerinizle sağlıklı ve mutlu günler geçirmeniz dileklerimle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] ve doc.dr.yesim.bayoglu.tekininstagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap