SON DAKİKA
SON DAKİKA


Evde Kal Trabzon
22.03.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım, Hepimiz, covid-19 virüsüne bağlı olarak gelişen pandemi nedeniyle endişeli günler geçiriyoruz. Sürekli olarak sözlü ve yazılı basın, sosyal medya evinizde kalın mesajları gönderiyor. Bu süreci hep birlikte atlatacağız ancak uyarılara herkesin dikkat etmesi gerekli. Korona virüs bulaştırıcılığı çok yüksek olan bir virüs ve kurallara uyulmazsa bu virüsü ailemize ve sevdiklerimize bulaştırma ve hasta olmalarına neden olma riskimiz var. Gelin bu 14 kuralını tek tek gözden geçirelim. Ellerinizi sık sık yıkayın Virüsün bulaşmasında bizler için en önemli risk faktörü eller ile temas. Ellerinizi su ve sabunla sık sık en az 20 saniye yıkayın. Özellikle dış ortamlardan eve geldiğimizde hiçbir yere dokunmadan elimizi yıkamak çok önemli. Eller sadece avuç içleri değil, parmak araları, tırnaklar, başparmak, elin arka yüzeyi ve bilekler dahil yıkanmalıdır. Sabun bu işlem için yeterli. Eğer dış ortamlarda bu imkanımız yok ise kolonya kullanmak da el hijyeni için yeterli olacaktır.

 

İnsanlar ile aranıza mesafe koyun Virüsü taşıyan kişilerden kalabalık ortamlarda bulaşma riskinin çok yüksek olduğunu unutmayalım.Toplu ortamlarda insanlar ile aranıza 2 metre mesafe koyun. Bu duruma özellikle alışveriş esnasında özen göstermeye çalışın. Mümkünse kalabalık ortamlara girmeyin. Hastaneler gibi kalabalık ortamlara mecbur kalmadıkça girmeyin. Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerden uzak kalmanız önemli. Öksürme aksırma sırasında ağız ve burnunuzu kapatın Korona virüsü tüm solunum yolu enfeksiyonları gibi solunum yolu ile bulaşır. Öksürme, hapşırma sırasında virüs havaya saçılır ve su zerreciklerine asılı kalarak saatlerce ortamda kalabilir. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendiller ile kapatın. Elinizde mendil yoksa dirseğinizin iç kısmı ile yüzünüzü kapatın. Dirseğinizin iç kısmını kullanmanız ellerinizin kirlenmemesini sağlayacak ve temas ile etrafa bulaştırma riskinizi azaltacaktır.

 

İnsanları çoğu korona virüsünü hafif gribal enfeksiyonla atlatacaktır. Kendinizin taşıyıcı olduğunuzu bilmeden virüsün yarattığı hastalığı atlatabilirsiniz. Ancak bulaştırıcılığı yüksek olduğu için çevrenize bulaştırıp hastalığın hızla yayılmasına neden olabilirsiniz. Tokalaşmayın sarılmayın Eller en önemli bulaşma yoludur.Tokalaşma ve sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.

 

Sarılma ve öpüşme esnasında da temasla birlikte giysilerden ve vücut yüzeylerinden virüsün bulaşma riski artmaktadır. Virüsün çeşitli yüzeylerde saatlerce hatta günlerce canlı kaldığı bildirilmektedir. Bu nedenle bireylerle yakın temas yapılmamalı sosyal mesafe korunmalıdır. Ellerinizle yüzünüze dokunmayın Ellerin en önemli bulaş yolu olduğunu vurguluyoruz.

 

Ellerde virüsün bulunması sizi hasta yapmayacaktır. Ellerde bulunan virüsün ağız, burun, gözler gibi vücudun iç ortamı ile ilişkili organlara götürülmesi virüsün vücut içine yerleşmesine ve buralarda üreyerek hastalık oluşturmasına neden olmaktadır. Dış ortamlar ile temas halinde iken ellerinizi yüzünüze götürmediğinize emin olun. Eldiven kullanılması yalancı bir güven hissi yaratmaktadır. Ancak eldiveninde aynı şekilde ağız, burun, gözlere teması virüsün yayılmasını kolaylaştıracaktır. Seyahatlerinizi iptal edin Salgın ilk ortaya çıktığında yurtdışından taşındığı için yurtdışı seyahatlerin ertelenmesi ya da iptali önerilmekte idi. Ancak artık hastalık artık ülkemizde mevcut ve ölüm vakaları duyulmaya başlandı. Covid-19 pozitif hasta sayısı test uygulama sayısı arttıkça her geçen gün artmaya devam edecektir. Hastalığın çevreye yayılmaması ve kendinize bulaşmaması için kısa mesafe dahi olsa yurt içi seyahatlerden kaçınılmalıdır. Sosyal mesafenin korunması için toplu taşım araçları mecbur kalmadıkça tercih edilmemelidir.

 

Karantina süresine uyun Yurt dışından dönüşte 14 günlük karantina süresine uyun. Ülkemizde hastalığın yayılmasında en önemli etken karantina süresine uyulmaması oldu. İnsanlar kendilerine söylenmesine rağmen evde kalmadılar ya da evde ziyaret kabul ettiler. Çevrenizde karantina süresine uymayan bireyler varsa uyarın. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için evden çıkmayın. Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi şikayetler varsa ALO184 danışma hattına başvurabilir, bilgi alabilirsiniz. Kalan maddelere sonraki yazımda yer vereceğim.

 

Unutmayalım ki, korona virüs aldığınız önlemlerden daha güçlü değildir. Evde kalarak bulaş riskini azaltmanız sizi ve sevdiklerinizi korumanın en önemli yoludur.Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail hesabından ya da docdryesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap