SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid-19 anne hayatını tehdit ediyor!
29.03.2021

 
İyi pazarlar değerli okurlarım,

Covid-19 pandemisi ile mücadele etmeye başlayalı bir yılı aşkın bir süre geçti. Maske, mesafe ve hijyen hayatımızın bir parçası haline geldi. Her geçen gün covid-19 ile ilgili farklı haberler almak, yeni mutant tipler ile tanışmak, hastalığın seyrinde etkili durumları öğrenmek günlük rutinlerimize girdi. Bu hafta sizlere covid-19 enfeksiyonu açısından en hassas grup olan gebelerden ve gebelik sürecindeki seyrinden bahsedeceğim.

Gebelikte  Covid-19 belirtileri nelerdir?

Erişkin hastalarda olduğu gibi boğaz ağrısı, ateş, öksürük, yaygın kas ağrısı, sırt ağrısı, yorgunluk gibi gribal enfeksiyonlarda görülen şikayetlerle ortaya çıkabileceği gibi, nefes darlığı, solunum güçlüğü, hızlı ve sık nefes alma, hava açlığı, bunun yanında böbrek yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği gibi yoğun bakım ihtiyacı gerektiren ağır bulgulara neden olabilir.

Pandeminin başında gebeliğin hastalığın olumsuz seyrinden koruyucu olduğuna dair kanılar mevcutken bir yılın sonunda gebelik sürecinin covid-19 açısından riski artıran özel durumlar olduğu sonucuna varıldı. Hafif bulgular ile başlayan hastalık 5-7 gün içinde şiddetlenerek ağır hastalık tablosuna dönüşebilir. Hastalığın hızla ilerlemesi tedaviye yanıtsızlık ve ölüm riskini arttırmaktadır.

Ağır hastalık için önemli risk faktörleri bulunmaktadır. Gebelikte covid-19 enfeksiyonu geçiren kadınlardan 35 yaş üzerinde, gebelik başlamadan aşırı kilolu  veya obez olanlar, gebelikte hızlı kilo alanlar  ağır hastalık açısından büyük risk altındadır. Ayrıca kronik hipertansiyonu, gebelik şekeri ya da gebelik öncesi şeker hastalığı olanlarda da ağır seyretme eğilimindedir. Ek risk faktörü olan kadınlarda ölüm riski beş kat artmaktadır.

Covid-19 gebeliğin seyrini nasıl etkiler?

Covid-19 enfeksiyonuna yol açan korona virüsün bebeğin eşi olarak bilinen plasentadan geçerek bebeği enfekte etme riski teorik olarak mevcuttur. Ancak bebek üzerinde beklenilenin aksine olumsuz  etkisi gösterilememiştir. Ancak gebeliğinde covid-19 geçiren kadınlarda erken doğum eylemi, su kesesinin erken açılması, bebekte gelişme geriliği, ölü doğum, gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsinin daha sıklıkla ortaya çıkmakta ve sezeryan ile doğum oranlarını artmaktadır.

Gebelikte  covid-19 tedavisi yapılır mı?

Gebelik döneminde covid-19 hastalığının kötü seyrinin önlenmesi için hastalık tanısının erken koyulması çok önemlidir. Özellikle temaslı olanlarda covid-19 testi erkenden yapılmalı sonuç negatif gelse bile takip edilmelidir. Covid-19 enfeksiyonu gebelikte pıhtılaşma problemlerine yol açmaktadır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç tedavisine erkenden başlanmalı ve uzun süre devam edilmelidir. Obezite, ileri yaş, kronik hastalık gibi ek risk faktörleri var ise antiviral tedaviye derhal başlanmalı gerekirse hastaneye yatış yapılarak izlenmelidir.

Covid-19 tanısı gebelerde nasıl konulur?

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, kas ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetleri olan ve sürüntü sonucu covid-19 enfeksiyonu olduğu tespit edilen gebelerde akciğer tutulumunu tespit etmek için gerekli görüldüğü durumlarda akciğer grafisi ya da bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme yapmak gereklidir. Kurşun yelek ile karın korunması yapılarak bebeğin etkilenmesini önlemesi önlenebilir. Kan oksijen değerlerinde düşüklük yoksa ve akciğer tutulumu mevcut değilse evde takip yapılabilir. Ancak risk faktörü olan gebeler mutlaka yatırılarak izlenmelidir.

Unutmayalım ki covid-19 hastalığından korunmak bizim elimizde. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına hem kendimiz hem de sevdiklerimizi korumak için uyalım.

Sorularınız ve merak ettikleriniz için [email protected] mail adresi ve profdryesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilirsiniz. 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap