SON DAKİKA
SON DAKİKA


Aile planlaması için hangi yöntem ne zaman kullanılmalı
21.06.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta sizlere aile planlaması yöntemlerinden ve hangi yöntemin ne zaman tercih edilebileceğinden bahsedeceğim.


Aile planlamasının amacı nedir?


Aile planlaması çiftlerin istedikleri zaman istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilmeleri ve planlanmayan gebeliklerin önlenmesi için kullanılan yöntemleri içerir. Geleneksel ve modern yöntemler olarak iki gruba ayırabiliriz.

Geleneksel yöntemler düşük maliyetli uygulaması kolay ancak güvenilirliği düşük yöntemlerdir. Çiftin doğum kontrolü sağlamasında etkinliği düşüktür. Günümüzde modern pek çok yöntem geliştirilmiştir. Yeni yöntemler hem yüksek güvenilirlik hem de düşük yan etkileri ile tüm yaş grupları için seçenekler içermektedir.


Hangi yöntemler sıklıkla kullanılır?


Ülkemizde en sık kullanılan aile planlaması yöntemi rahim içi araçlardır. Spiral olarak sıklıkla bilinen bu yöntem özellikle uzun süreli çocuk planlamayan çiftler için en güvenilir yöntemdir. Farklı tipleri bulunmaktadır. Aile sağlığı merkezlerinde genellikle bakırlı olan rahim içi araçlar kullanılmaktadır. Bu yöntem yaklaşık 10 yıl süre ile korunma sağlar. Ancak yoğun kanama ya da kansızlığa yol açma gibi yan etkiler yapabilir. Böyle durumda farklı yöntemlere geçmek gerekebilir. Diğer bir rahim içi araç ise hormonlu spiral denilen yöntemdir. Bakırlı olanın aksine daha az kanama yapmakta ve kansızlığın tedavisini kolaylaştırmaktadır. Beş yıl süre ile kullanılan etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Genellikle rahim içi araçlar daha önce doğum yapmış kadınlara önerilir. Hiç doğum yapmamışlar için kullanışlı bir yöntem değildir.

Diğer önemli aile planlaması yöntemi ise hormon içeren yöntemdir. Bu yöntemin pek çok farklı şekli bulunmaktadır. En sık bilinen şekli doğum kontrol haplarıdır. Ancak aylık ya da üç aylık iğne, cilt altına uygulanan implantlar, rahim ağzına uygulanan halkalar ya da yama formları da bulunmaktadır.

Genç sağlıklı kadınların güvenle kullanabileceği doğum kontrol yöntemleridir. Kronik yüksek tansiyonu olmayan, aşırı kilolu olmayan, şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi problemi olmayan ve sigara içmeyen kadınlar ileri yaşlara kadar düşük dozlu doğum kontrol haplarını kullanabilirler. Doğum kontrol haplarının her gün düzenli içilmesi gereklidir. Düzenli kullanılmadığında etkisi azalır. Doğum kontrol hapları bırakıldıktan hemen sonra doğurganlık fonksiyonları geri döner.


Kimler hangi yöntemi kullanmalı?


Yeni doğum yapan kadınlar için en etkili yöntemler arasında rahim içi araçlar ya da üç aylık enjeksiyonlar gelmektedir. Özellikle emziren anneler için ilk altı aylık dönemde doğum kontrol hapları önerilmemektedir. Üç aylık depo iğne yapılan kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir. Anne sütünü etkilememeleri önemli avantajlarıdır. Cilt altı implantlar kolun iç yüzünde deri altına uygulanır. Yaklaşık iki yıl korunma sağlamaktadır. Takılması ve çıkarılması cerrahi işlem gerektirse de yan etkisi az olan bir korunma yöntemidir.

Aile planlaması yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Kullanılacak yöntemin belirlenmesinde en önemli kriter kişinin yaşı, planlanan bir sonraki gebelik için ön görülen zaman, sigara, obezite ve kronik hastalıklardır.

Yirmili yaşlarında bir kadına önerilecek korunma yöntemi ile kırklı yaşlarındakine önerilecek yöntemler arasında farklılık bulunmaktadır. Danışmanlık verilirken yöntemlerin kullanılma şekilleri, etkinlikleri, yan etkileri, kişinin yöntemden beklentisi olası riskler detaylı konuşularak bilgilendirme sağlanması önemlidir. Kadın kullanacağı yöntem hakkında ne kadar bilgi sahibi olursa doğru kullanım olasılığı o kadar artacaktır.

Aile planlaması danışmanlığı almak her kadının hakkıdır. İstenilmeyen ya da plansız gebeliklerin önlenmesi için en önemli silahtır. Aksi takdirde gebeliğin sonlandırılması bir korunma yöntemi değildir ve anne hayatı için çok önemli risklere yol açmaktadır.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettiklerinizi ve sorularınız için [email protected] ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilirsiniz.

 

 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap