SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yerel Yönetimler Reformu
31.08.2020

Son günlerde konuşulan önemli konulardan birisi “Yerel Yönetimler Reformu”. Yerel yönetimlerde reform gerekli mi? Neden bir reform gereksinimi duyuldu? Ben de katılıyorum. Yerel yönetimlerde bir reforma zorunluluk var. Çeşitli mevzuat yaklaşımları mutlaka uygulanacak. Ancak en önemli reform, yöneticilerin belediyecilik teknik liyakati ve sosyal yönetme ve iletişim becerisindeki yetenek düzeyine göre seçilmesi.

Mevcut yasalarda o kadar önemli yetkiler var ki isteyen donanımlı belediye yönetimleri bu yetkilerden yararlanarak çok önemli başarılar, gelir artırıcı uygulamalar üretebilir. Tablo bu anlamda çok büyük oranda ana uygulamaları başaramayan yönetimlerle dolu. Türkiye’nin kalkınma sorunlarını çözebilmesi, önce belediyelerin başarılı kurumlar olmasından geçiyor. Bu da evrensel kabul görmüş uygulamaların icraatı ile mümkün olmaktadır.

Bana göre yerel yönetimlerde yapılacak en önemli reform, mevcut yapıda belediyelerin harcama yetkilerini çok ciddi düzenleyen, harcamaları ve projeleri hayata geçirmede ben yaptım oldu mantığının önüne geçerek öncelikleri öne çıkaran bir anlayışın oluşturulmasıdır. Esas olarak belediyelerde ana yapılması gereken konular ve yapılamayan konular büyük oranda bellidir. Bu uygulamaları önceleyen bir anlayışa yönelmek gerekmektedir. Bu bakımdan, belediyeleri özellikle teknik bakımlardan denetleyen, yatırımlarına yön veren uzman bir yapının oluşturulması önem kazanmıştır. Bu uzman yapı, mevcut iletişim olanakları noktasında, sahayı çok etkin bir şekilde kontrol edebilir.

Sonuç olarak reformun en önemli yanı belediyeleri, tüm Türkiye belediyelerini, on ayrı başlıkta özetlenebilecek ana uygulama konularına yönlendirmek. Bunu yapacak bir iskelet yapıyı oluşturmak. Mevcut şartlardaki belediyelerin yatırım yapma özgürlüklerinin fazla oluşu, yetersiz liyakat ile birleştiğinde çok önemli hatalara ve maddi zararlara neden olabiliyor. Türkiye’nin kalkınması karlılık esasına göre çalışan ve kendine yeten kendini büyüten belediye uygulamalarıyla olacak. Evet, yerel yönetimlerde reform gerekli.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap