SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ulaşım bilimi kapsamı
29.12.2020
Geçmiş birkaç on yıllar süresince, ulaşım sistemlerinin analiz edilme gerekliliği, kabul gören önemli bir meslek durumuna gelmiştir. Bütün dünyada; Kamusal otoriteler, Üniversiteler, Araştırmacılar, Danışmanlık sektörü, Endüstriyel Sektör konuya daha fazla ilgi göstermekte ve konuyu sistematik olarak ele almaktadırlar. Farklı disiplinler halinde incelemektedirler.

Çeşitli özellikleri ile birlikte ulaşım karmaşık bir konudur. Ulaşım sistemlerinin karakteristikleri, ulaşım bilimini çok çeşitli ve kompleks yapmaktadır. Ulaşım sistemi çok modludur (disiplinli). 
Tüm ulaşım türlerini kapsamaktadır. Bu disiplinler, yolcu ve yük taşımacılığı noktasında hava, kara, deniz ulaştırma türlerini kapsamaktadır. Ulaşım çok sektörlü bir konudur. Devletin, özel sektörün ve kamunun sorunlarını ve değerlendirmelerini kapsamaktadır. 

Ulaşım çok parametreli bir konudur. Ulusal ve Uluslararası yasalar, bölgesel sistem planlamaları, belli özel altyapıların tasarımı ve yerlerine karar verilmesi, taşımacılık idaresi ve yönetimi, düzenleyici yaklaşımlar, finansal yasalar konularıyla birlikte çok problemli bir bilimdir. Ulaşım çok amaçlıdır. 
Ulusal ve bölgesel ekonomik kalkınma konularıyla, kentsel gelişim, çevre kalitesi ve sosyal kalitenin sağlanmasıyla birlikte, bunun yanı sıra kullanıcılara finansal ve ekonomik fizibilite bakımından hizmet edilmesi amaçlanmaktadır. 
Ulaşım bilimi birçok bilimden yararlanmaktadır. 

Mühendislik, ekonomi, yöneylem araştırması, siyaset bilimi, psikoloji, doğa ve sosyal bilimler, yönetim ve hukuk teorileri ve yöntemlerinden geniş ölçüde yararlanmaktadır. 
Ulaşım bilimi çeşitli konuları çalışmaktadır. 

Kentsel ulaşım planlaması kapsamında planlama aralıkları kullanır. 5-25 yıllık uzun dönemli plan çalışmaları ve 5 yıldan daha kısa ulaşım eylem planları gerçekleştirilir. Bu planlarda çok modlu ulaşım sistemleri ele alınır. Yolcu taşımacılığı türleri değerlendirilmektedir. 

Bölgesel yolcu taşımacılık karakteristikleri belirlenir. Havayolu, karayolu, demiryolu ve olası yeni ulaşım modları için şehirlerarası yolcu taşımacılığı konusu ele alınır. 
Yük taşımacılığında güzergah ve işletme etütleri, demiryolu ya da kamyon taşımacılığı konuları olarak farklı taşımacılık türleri, yük taşımacılığı için ele alınmaktadır. 
Uluslararası taşımacılık bağlamında farklı taşımacılık türleri ve konteynır taşımacılık türleri birlikte değerlendirilir. 
Talep değişiminin, teknolojik değişimlerin, işletme politikalarındaki değişikliklerin, toplumsal nihai hedef grupların ulaşım anlayışlarının değerlendirilmesi ulaşım biliminin gelecek projeksiyonları açısından önemlidir. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap