SON DAKİKA
SON DAKİKA


TOBB ''Yetenek Eksiklikleri ve Beceri Uyumsuzlukları”
1.11.2022

Yazı devamı- Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBERS); “Okuldan İşe: Ticaret ve Sanayi Odalarının Rolü” raporu

Girişimcilik eğitimi ve okullarda girişimci bir zihniyetin teşvik edilmesi önerilmektedir.

Günümüzün hızla gelişen iş dünyasında, tek başına yüksek zorlukta becerilere sahip olmak artık yeterli görülmüyor. Zorluk derecesi yüksek becerilerin teknik ömrü kısalırken, girişimci davranışları ve yetenekleri giderek daha etkili hale gelmektedir. Yenilikçi fikirler ileri sürme, iş birliği, motivasyon ve azim, inisiyatif alma, belirsizlik ve riskle başa çıkma yeteneği giderek daha değerli hale geliyor.

İşgücü piyasasında başarılı olmak için girişimci bir zihniyetin önemi göz önüne alındığında, Ticaret ve Sanayi Odası ağı, ilk ve orta okuldan mesleki eğitime ve üniversiteye kadar tüm eğitim seviyelerinde müfredatta girişimcilik eğitiminin getirilmesini savunmaktadır. Girişimcilik eğitimi, yalnızca arzulu girişimcilere fayda sağlamaz. Aksine, girişimci bir zihniyet ve girişimcilik becerileri, bireyin izlediği profesyonel yoldan bağımsız bir değerdir. Kanıtlar, girişimcilik eğitiminden yararlananların gerçekten daha fazla istihdam edilebilir olduklarını göstermektedir.

Birçok oda, girişimcilik eğitiminde operasyonel düzeyde aktiftir. Örneğin Litvanya'da, Estonya Hayat Boyu Öğrenme Stratejisinin bir parçası olarak, Estonya Ticaret Odası, girişimciliğin geliştirilmesi yoluyla öğrenciler ve öğretmenler arasında girişimci bir ruhu teşvik etmeyi amaçlayan girişimcilik eğitim programı 'Edu ja Tegu' ile ilgilenmektedir ve eğitimin her seviyesinde öğretmenler, iş danışmanları ve girişimcilik eğitimine katılan girişimciler için yeterlilik modeli ve eğitim programları sunmaktadır. Avusturya Federal Ekonomi Odası tarafından 10 ila 19 yaş arasındaki öğrencilerin ticari yeterliliklerini geliştirmek için verilen “Girişimci Becerileri Sertifikası”, bu alandaki bir Oda girişiminin dikkat çekici bir başka örneğidir.

Girişimcilik promosyonu sağlanmaktadır. Ticaret ve Sanayi Odaları, bir fikri işe dönüştürmek isteyen herkesi desteklemeye kararlıdır. Avrupa'nın her yerindeki odalar, yeni girişimcileri başlangıç ve gelişim aşamasında desteklemek ve özellikle gençleri hedef almak için çok çeşitli kalkınma hedefli girişim fikirlerine sahiptir.

Bunlar arasında özellikle dikkat çekici olan, Flaman Ticaret ve Sanayi Odası olan Voka'nın bir girişimidir. Başlangıç öncesi aşaması ve başlangıç aşaması projelerine yardım sağlamak için tasarlanmış olan 'Aydınlık ve Genç' (Bryo)'dur. Her biri belirli bir hedef grubu olan üç ana programı içerir: Öğrencilere, girişimcilik başlangıcında olanlara ve mevcut iş boyutunu geliştirmek isteyenlere yönelik  üç ana program uygulanmaktadır. “Bryo”, bireysel koçluk ve tavsiyeleri, değerlendirmeleri, çalıştayları, iş tarihleri, etkinlikler ve rol modelleri (girişimciler), hizmet sağlayıcılar ve ticari ve finansal uzmanlar ağına erişim yolu ile adım adım bireysel ve toplu destek sağlar. Genel olarak, Bryo genç girişimcileri destekler ve teşvik eder, girişimci ruhu teşvik eder, şirketlerin oluşturulması için katalizör görevi görür ve olumlu bir girişimcilik imajını öne çıkarır.

Dikkate değer bir başka girişim de Sırbistan Ticaret Odası tarafından ülke çapında gençlerin bir iş kurma ve yönetmenin fırsatlarını ve zorluklarını keşfetmelerini ve girişimcilik bilincini artırmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen Genç Girişimcilik Karavanı'dır. (devam edecek)…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap